Hopp til innhold

Staten ferdigkjøpt i StatoilHydro

Staten har i dag kjøpt aksjer i StatoilHydro og eier nå 67 prosent av selskapet. Dermed er staten ferdig med sitt gigantkjøp av aksjer i StatoilHydro.

Terje Riis-Johansen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Og når staten ved olje- og energidepartementet nå eier 67 prosent av StatoilHydro, er det slutt på at staten jevnlig plukker aksjer i landets største selskap.

Med aksjekjøpet i dag, er Stortingets forutsetning for å slutte seg til regjeringens forslag om sammenslåingen av Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet oppfylt.

Måtte eie 2/3 av StatoilHydro

Stortinget forutsatte under behandlingen av proposisjonen om sammenslåingen at staten skulle kjøpe aksjer i det sammenslåtte selskapet slik at statens eierandel over tid ble økt til 67 prosent.

- For regjeringen er dette en langsiktig investering som handler om fortsatt industriell utvikling og verdiskapning i Norges største og kanskje viktigste selskap. Staten er en langsiktig eier i StatoilHydro, og regjeringen bidrar med dette til å opprettholde den statlige eierandel som ble lagt til grunn ved børsnoteringen av Statoil i 2001, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Har kjøpt aksjer for 19 milliarder siden i sommer

Olje- og energidepartementet har kjøpt aksjer i StatoilHydro fra 2. juni 2008.

I alt er det kjøpt 143 millioner aksjer til en samlet pris på 19,3 milliarder kroner. Dette tilsvarende en gjennomsnittspris per aksje på om lag 135 kroner. I alt 16 meglerforetak har kjøpt aksjer for staten.

Og det har nok neppe vært en dårlig periode å kjøpe aksjer, siden staten er en investor med svært lang tidsperspektiv på sitt eierskap. Oljeprisen har falt 100 dollar siden juli, og aksjekursen i StatoilHydro er barbert fra i underkant av 200 kroner i juni i fjor til 116 kroner i skrivende stund.

Dermed har Staten i så godt som hele perioden kjøpt aksjer på fallende kurser.