Sparker styret i Finnair etter bonusrot

Finske myndigheter har mistet tålmodigheten med Finnair. Torsdag fikk nesten hele styret sparken.

Finnair

Finnairs eiere valgte torsdag å sparke seks av åtte styremedlemmer i Finnair for å redde selskapets troverdighet.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Det som fikk begeret til å renne over for regjeringen, var opplysninger om bonusordninger inngått fra 2009 til 2010.

– De som har tildelt disse bonusene kan ikke bli sittende i styret, sa den ansvarlige statsråden, Heidi Hautala, på en pressekonferanse i torsdag morgen.

De svært gode bonusordningene står i dårlig stil med selskapets svake resultater. Ifølge den finske avisen Helsingin Sanomat fikk Finnair-sjef Mika Vehviläinen et honorar på 180.000 euro da han begynte i jobben for litt over to år siden.

Han fikk denne summen som en kompensasjon fordi han mistet bonusen da forlot jobben som direktør i Nokia Siemens Networks.

Hautala sier at Finnair har vist mindre åpenhet enn det man kan forvente fra et statlig selskap.

Korrupsjonsanklager

Men det er ikke bare feite bonusordninger som har vært problematisk for Finnairs toppledelse.

Forrige uke startet politiet i Finland etterforskning av Vehviläinen. Finnair-sjefen er mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med salget av en luksusvilla i Helsingfors.

Vehviläinen sier han er glad for at saken undersøkes grundig, og at han skal hjelpe politiet med etterforskningen.

Dårlige resultater

I likhet med det finske flyselskapet har også SAS hatt noen økonomiske utfordrende år, blant annet på grunn av hard konkurranse fra lavprisselskapene.

Den svenske flyanalytikeren Anders Lidman som har fulgt det skandinaviske markedet og SAS i over 30 år, sier at det ikke nødvendigvis er bonusordningene som er problematisk.

– De har nok gode bonusordninger i SAS også, uten at jeg kjenner til hvor gode de er. Men problemet er ikke bonusene, de må gjerne få bonuser hvis de leverer resultater. Problemet er at resultatene ikke er gode nok, sier Lidman til NRK.

Ifølge hangar.no hadde Finnair et tap 31,6 millioner euro i fjerde kvartal i fjor. Flyselskapet har vært nødt til å gjennomføre store kutt, og har som mål å spare 140 millioner euro innen 2014.

Den finske staten, som eier 55,8 prosent av aksjene i Finnair, har tidligere i år varslet at de ønsker å selge seg ut av selskapet.

La skylden på de ansatte

Vehviläinen tok over som sjef i selskapet i 2009. I august samme året gikk administrerende direktør Jukka Hienonen av på grunn av dårlige resultater.

Beskjeden om Heinonens avgang kom samtidig som Finnair slapp resultatene for andre kvartal 2009. Resultat før skatt var et tap på 305 millioner kroner.

Han kritiserte fagforeningene for deres motvilje mot omstillingene finanskrisen krevde. Flere ansatte mistet jobbene sine.

Avsløringene om at styret inngikk feite bonusavtaler for toppledelsen samtidig med mange ble sagt opp, har gjort mange opprørte.

Torsdag formiddag sa Hautala at Vehviläinen beholder jobben som sjef for selskapet, men hun understreket at det fort kan endre seg hvis politietterforskingen av avdekker korrupsjon.