Sparepakke godkjent i Italia

Det italienske senatet godkjente onsdag kveld regjeringens sparepakke på 54 milliarder euro.

Italian Prime Minister Silvio Berlusconi

Det italienske senatet godkjente ondsag Berlusconis tiltak for å få statsbudsjettet til å gå i null.

Foto: Remo Casilli / Reuters

Innsparingstiltakene er ifølge Silvio Berlusconi nødvendig for å bringe statsbudsjettet i balanse.

Pengene skal blant annet hentes inn ved at den italienske momsen økes fra 20 til 21 prosent, at de høyest lønnede må betale mer i skatt og at pensjonsalderen for kvinner i privat sektor settes opp fra 60 til 65 år.

Knapp margin

Sparepakken har møtt mye motstand og ble godkjent med knapp margin i senatet. 165 medlemmer stemte for, mens 141 stemte mot pakken. Senatet er nasjonalforsamlingens førstekammer eller «overhus».

Nå skal sparepakken sendes videre til behandling i «underhuset», som ventes å gi sin tilslutning om få dager.

Italias største fagforening CGIL har vært veldig kritisk og varslet storstreik mot spareplanene. I Roma måtte politiet bruke tåregass og køller for å spre demonstranter som protesterte mot onsdagens vedtak i nasjonalforsamlingen.

Senatets president Renato Schifani beskrev de opphissede protestene som «et angrep mot demokratiet», og avbrøt voteringen midlertidig til ro og orden var gjenopprettet.

Regjeringen har tidligere måttet gjøre kuttene dypere for å prøve å få budsjettet til å gå i balanse i 2013 i stedet for 2014 som opprinnelig planlagt.

Det er stor usikkerhet knyttet til den italienske økonomien i finansmarkedene. Det er Italias statsgjeld på 120 prosent av brutto nasjonalprodukt som først og fremst bekymrer investorer og politikere i eurosonen.