NRK Meny
Normal

Bedriftene spår bråstopp i norsk økonomi

Norske bedrifter spår bråstopp i norsk økonomi neste år. Over 2000 bedrifter har meldt sin bekymring til NHO. Nå venter de økt arbeidsløshet.

Over 2000 bedrifter har meldt sin bekymring for fremtiden til NHO. Bedriftene sier til NHO at de tror 2014 blir det svakeste året for norsk økonomi siden finanskrisen.

NETT-TV: Aibel i Haugesund er blant bedriftene som opplever tøffe tider.

Petter Haas Brubakk

HAR FÅTT DYSTRE TILBAKEMELDINGER: Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO, er redd arbeidsledigheten kommer til å stige neste år.

Foto: Henrik M. Nielsen/NRK

– Bedriftene svarer at 2014 blir det svakeste året for norsk økonomi siden finanskrisen, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.

Han sier det nå investeres så lite i norsk næringsliv at mange arbeidsplasser er utrygge om trenden fortsetter.

– Vi er redd arbeidsledigheten kommer til å stige neste år, medgir Brubakk.

– Strammer inn livreima

Hos Aibel i Haugesund merker de trangere tider.

– Vi har stramma inn livreima vår. Vi er inne i en periode med kostnadskutt som nok vil merkes for alle våre ansatte. Men nå fokuserer vi på å holde hjulene i gang, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal.

I Oslo sitter sjefen for bemanningsbyrået Adecco og viser jobber han kan formidle.

– Det er noe færre enn på samme tid i fjor. Det er flere som kjemper om de samme stillingene, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.

Nedgang hos Finn.no

Antall stillingsannonser på Finn.no har sunket 6 prosent hvis man sammenligner tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år.

Innen olje og gass er nedgangen på hele 32 prosent.

– Det første halvåret i 2013 har vært sterkt, men etter sommeren har vi hatt en svakere utvikling, kommenterer pressekontakt Henrik Faller i Finn.no.

– Vi er vant med en del svingninger, så dette er ikke direkte dramatisk. Men vi ser at det går litt saktere nå, sier Faller.

Bildet er ikke bare dystert. Innenfor bygg- og anlegg er det en økning på 28 prosent.

Men salg- og markedsføring opplever en nedgang på 13 prosent, og varehandel er ned 12 prosent.

Kan rammes hardt av oljeprisfall

Den historiske atomavtalen med Iran driver oljeprisen nedover. Vestlige sanksjoner har mer enn halvert Irans oljeeksport.

Dessuten har det vært et risikotillegg i oljeprisen fordi markedet har fryktet militær konflikt mellom Iran og Israel eller USA.

Oljeprisen er nå under press nedover, ifølge professor i petroleumsøkonomi.

– Det er et ganske betydelig volum som ikke dekkes av økende etterspørsel, og da kan vi få prisen nede på 50–60 dollar per fat, og det kan bli liggende slik en stund. Det kan skje i løpet av året, sier professor Øystein Noreng på Handelshøyskolen BI.

Artikkelen fortsetter under videoen:

- Vi kan få oljepriser ned i 50-60 dollar per fat i løpet av året, sier Øystein Noreng, professor i petroleumsøkonomi. Nedgangen i oljeprisen kan få en alvorlig effekt på norsk økonomi.

NETT-TV: Professor Øystein Noreng på Handelshøyskolen BI er redd oljeprisen kan falle dramatisk.

DnB har regnet på hva som skjer om oljeprisen faller fra dagens 109 dollar fatet til 50, og blir der i to år.

– Det kan få en ganske alvorlig effekt på norsk økonomi. Ledigheten kan øke fra dagens 95.000 til 160.000, og dermed blir lønnsoppgjørene veldig moderate. Vi ser faktisk for oss at reallønnene kan krympe i løpet av disse årene, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Markets.

Finansministeren tror på lavere skatt

Finansministeren mener hun har en kur for å trygge og skape norske arbeidsplasser.

– Jeg tror det viktigste vi gjør er både å lytte til de innspillene som kommer fra det norske næringsliv og redusere det høye skatte- og avgiftsnivået som er i Norge. Det er blant det høyeste i OECD-området, sier Siv Jensen.

– Skal dere redusere skattene mer?

– Regjeringen har som målsetting å redusere det høye skatte- og avgiftsnivået. Vi har tatt noen viktige skritt med tanke på neste års statsbudsjett, men det er bare begynnelsen, lover Jensen.