NRK Meny
Normal

Spaniagjeld kan gi norsk rentesjokk

Rentene på Spanias statsgjeld har nådd nye rekordnivåer. Dette kan få konsekvenser for din boliggjeld.

Boligsalg
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Etter at Hellas fikk en gigantisk økonomisk redningspakke i fanget, er det nå Spania som sliter tungt. Landet vil blant annet foreta kraftige lønnskutt, fryse pensjonene og kutte i foreldrepengene for å få bukt med budsjettunderskuddet, som er på hele elleve prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP)

Arne Hyttnes

Arne Hyttnes i Finansnæringens hovedorganisasjon tror nordmenn må betale høyere renter på boliglånet som følge av krisen i Spania.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

Spanias store gjeld har gitt økte innlånskostnader også for bankene i Norge, påpeker leder Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Han tror at den økonomiske krisen i landet kan føre til at folk flest må betale høyere renter på boliglånet.

– Det må man regne med dersom problemene blir langvarige. Risikoen på å gi lån til banker har økt, og dermed også prisen på penger inn. Innkjøpsprisen må jo påvirke utsalgsprisen, sier han til NRK.

Les: - Skattekutt skyld i gjeldskrise

Les: Demonstrasjoner mot sparetiltak

– Setter opp prisen om kort tid

Pål Ringholm, Analysesjef kreditt i First Securities

- Jeg tror at bankene allerede i de neste ukene blir nødt til å øke kostnadene mot enkelte segmenter, sier Pål Ringholm i First Securities.

Foto: First Securities

Utsalgsprisen er rentene bankene tar på blant annet boliglån. Spanias finanskrise vil derfor ramme norske bankkunder, mener kredittanalytiker Pål Ringholm i meglerhuset First Securities.

– De største norske bankene skal hente finansiering i utlandet, og for dem har kostnadene allerede blitt mye høyere. Vi snakker om at det har blitt nesten ett prosentpoeng dyrere for bankene å hente sine siste kroner, sier Ringholm, som tror nordmenn får regningen snart:

– Jeg tror at bankene allerede i de neste ukene blir nødt til å øke kostnadene mot enkelte segmenter.

Det er særlig norske bedrifter og folk med store lån som vil bankene nå vil lempe de høyere rentene over på, mener han.

–De som har lån på 80 prosent eller mer av boligens verdi vil få mye større kostnader enn de som har leid på 60 prosent av boligen.

– Folk er deprimerte

Spanias problemer har også skremt norske selskaper fra å investere i Spania, sier styreleder Hilde Solberg Øydne i Norsk Spank Handelskammer.

– De fleste sitter på gjerdet og venter og håper at den spanske økonomien skal stabilisere seg, sier Øydne, som har fått mange telefoner fra Spania denne uken:

– Det virker som om folk er litt deprimerte. Jeg bare registrerer de henvendelsene vi får der spanjoler rett og slett roper om hjelp for å få større aktivitet i sitt næringsliv.