NRK Meny
Normal

Sørkoreanere inn i Aker Yards

Sørkoreanske STX har kjøpt 39,2 prosent av aksjene i Aker Yards for 4,3 milliarder kroner. Prisen per aksje var 97 kroner, 26,50 kroner over sluttkursen på Aker Yards-aksjen på Oslo Børs mandag.

Freedom of the Seas forlater verftet Finnyards i Turku.
Foto: Hannu Vallas / SCANPIX

STX, som er en gruppe selskaper innen shipping og skipsbygging, understreker at selskapet vil være en betydelig minoritetseier i Aker Yards.

Glede blant Aker-tilsette

– Aker Yards er ledende innenfor skipsbygging, og vår strategiske eierandel i selskapet er en solid mulighet for å oppnå verdifull eksponering til et attraktivt segment i bransjen, sier styreleder Duk-Soo Kang i STX i en pressemelding.

Han uttrykker i tillegg at Aker Yards har godt av å få en langsiktig industriell eier som sikrer at virksomheten fortsatt blir styrt med tanke på aksjonærenes verdier, ifølge Dagens Næringsliv.

John Fredriksen er inne på eiersiden i STX med rundt åtte prosent av aksjene.

Kompetansen

- I den globale handelen blir det stadig større etterspørsel etter skip, for frakt av varer. Men sør-koreanerne er neppe på jakt etter de norske og de andre europeiske verftene.

- Derimot ønsker de tilgang på kompetansen og teknologien som er blant de fremste i verden, sier NRKs økonomiredaktør Steinar Mediaas om STX-kjøp.

Aker Yards har en av verdens fremste kompetanser på bygging av store cruiseskip og spesialskip til olje-bransjen.

Oppkjøpsjakt

Det var i går, etter børsstengetid, det ble kjent at noen ønsket å storkjøpe aksjer i Aker Yards gjennom meglerfirmaet ABG Sunndal Collier.

En ukjent kjøper ønsket å kjøpe mellom 33,3 og 39,2 prosent. Dette var da altså STX.

STX har med posten på 39,2 prosent negativ kontroll, det vil si vetorett i selskapet og kan blokkere for endringer de ikke ønsker, uten at det utløser tilbudsplikt for å kjøpe hele selskapet.

Grensen for tilbudsplikt er nå 40 prosent, etter nyttår blir den 33 prosent.

Røkke ut

I januar i år solgte Aker og med det Kjell Inge Røkke seg ned fra 50,4 prosent til 40,1 prosent i Aker Yards. Og to måneder senere kunngjorde Aker at de ønsket å selge hele eierposten, 9,1 millioner aksjer.

I sommer varslet Aker Yards at resultatene ville falle som følge av forsinkelser på byggingen av ferjer ved verft i Finland. Aksjekursen falt fra 100 kroner til underkant av 60 kroner på det laveste.

Kursen som STX betalte i går, er nogenlunde den samme som Aker fikk i siste runde av sitt salg.

Da Røkke solgte seg ned i Aker Yards, ble salget akseptert av de tillitsvalgte fordi eierpostene ble spredd på flere aksjonærer med mindre eierposter.

STX består blant annet av et tørrlast-rederi og en skipssbyggingsdel.