Stoltenberg håper på rask avklaring i Entra-krangelen

Statsminister Jens Stoltenberg mener det haster å rydde opp i rotet rundt ansettelsen av Rune Olsø som toppsjef i Entra. Opposisjonen krever klare svar fra regjeringa.

jens stoltenberg

RYDDEJOBB: Jens Stoltenberg (Ap) sier styret har bedt om hjelp til å rydde opp i uklarhetene rundt ansettelsen av Rune Olsø.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Rune Olsø

OMSTRIDT: Styrelederen var blant dem som ikke ønsket Rune Olsø som toppsjef i Entra.

Foto: Arbeiderpartiet
trond giske

VENNER: Nærings- og handelsminister Trond Giske er en god venn av Rune Olsø, og kan derfor ikke behandle uenighetene i Entra-styret.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
anders anundsen frp

SVAR: Anders Anundsen (Frp) krever svar fra Næringsdepartementet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Derfor innkalte han til ekstraordinært statsråd tirsdag formiddag for å utnevne miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) som settestatsråd for næringsminister Trond Giske (Ap) i den såkalte Entra-saken.

– Styret har kommet til eier (staten, red. anm.) og bedt om å få kommunisere med oss om hva de skal gjøre med den uenigheten som har oppstått, sier Stoltenberg til NRK.

Trond Giske er inhabil i saken om Ap-vennens lederstilling, og Solhjell må dermed behandle kontroversene rundt hva som skjedde da Rune Olsø fikk jobben som direktør i det statlige eiendomsselskapet Entra.

Opposisjonen rasler med sablene

Ifølge opposisjonen på Stortinget lukter det «partiansettelse» av hele prosessen. Høyre har allerede tatt til orde for at ansettelsen av Olsø må stoppes, og Frp mener saken bør behandles i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Tirsdag ettermiddag møtes komiteen, og komitéleder Anders Anundsen (Frp) bekrefter overfor NRK.no at han allerede har kladdet klart brevet til Næringsdepartementet.

Dermed ser det ut til at Solhjell må ta fatt på saken allerede i ettermiddag.

Splittet styre

Bråket rundt ansettelsen av Olsø startet da NRK fortalte at den tidligere Ap-toppen i Trondheim er lønnsledende i eiendomsbransjen. Senere kom det fram at Entra-styret var splittet i spørsmålet om Olsø skulle få direktørstillingen.

Etter at Olsø angivelig ble kuppet inn som Entra-sjef, tok mindretallet i styret kontakt med Næringsdepartementet og stilte sine plasser til disposisjon.

Kort sagt har Næringsdepartementet følgende ultimatum: De må velge mellom styret eller Rune Olsø.

Påstander om inhabilitet

Samtidig hevdes det at styremedlem Ketil Fjerdingen kan være inhabil.

Adresseavisen omtaler Fjerdingen som en venn av Olsø. Dersom det stemmer, kan Olsø miste jobben som toppsjef i Entra. I en e-post til NRK sist uke skriver Fjerdingen at han kun har hatt sporadisk kontakt med Olsø.

Men tirsdag skriver Adresseavisen at Rune Olsø og en kamerat var gjester på Fjerdingens hytte i Oppdal i 2004.

– De var tre kompiser på en hyttetur. De framsto som nære venner, og snakket til hverandre som nære venner gjør, sier en ikke navngitt kilde til avisa.

Stoltenberg følger opp saken

Nå havner påstandene om inhabilitet og uryddige prosesser på Solhjells bord.

Utnevnelsen av Solhjell som settestatsråd innebærer at han midlertidig overtar ansvaret til Giske i Entra-saken.

Statsminister Jens Stoltenberg sier til NRK at han håper på en rask avklaring.

– Mitt kontor vil følge opp denne saken sammen med Næringsdepartementet og Bård Vegar Solhjell.