NRK Meny
Normal

Snart kan Facebook bli litt ditt

Ola Nordmann blir sannsynligvis aksjonær når Mark Zuckerberg & co søker medeiere.

Mark Zuckerberg

Facebook er for tiden på turné for å tiltrekke seg potensiell investorer. Her er gründer Mark Zuckerberg på vei ut av Sheraton Hotel i New York.

Foto: Reuters

Det er knyttet store forventninger til den kommende børsnoteringen av Facebook. En rekke eksperter, blant annet Apple-gründer Steve Wozniak, spår gode tider for dem som velger å satse sparepenger på verdens største nettsamfunn.

Og i mengden av potensielle investorer, finner vi deg og meg.

Sannsynligheten er nemlig meget stor for at Statens Pensjonsfond utland – bedre kjent som Oljefondet – kommer til å ende opp med eierandeler i selskapet.

– Vi kommenterer ikke konkrete investeringer, sier rådgiver Øystein Sjølie i Norges Bank, men bekrefter at nettsamfunnet vil inngå i de amerikanske markedene der fondet handler.

Oljefondet er blant verdens største investeringsfond, og har interesser i omtrent 8000 selskaper. Det er tungt inne i USA, der det eier en liten bit av de fleste store bedriftene.

Blir enormt

Der det norske pensjonsfondet holder kortene tett til brystet, bekrefter deres svenske kollegaer at de snart kan bli Facebook-eiere.

– Facebook blir så stort at det får gjennomslag på ulike indekser, og det er høyst sannsynlig at vi følger indeksene, sier administrerende direktør Svante Linder i Syvende AP-fond til dn.se.

Og Facebook-noteringen blir ikke bare stor, den blir enorm – sannsynligvis den største børsnoteringen av et IT-selskap noensinne. Hver aksje er ventet å koste mellom 28 og 35 dollar per stykk, og det er over 330 millioner av dem.

Totalt håper selskapet og dets eiere å få inn over 60 milliarder norske kroner.

– Anbefales ikke

Ikke alle er like overbevist om at Facebook-aksjen er noe å satse på. Den danske aksjeanalytikeren Thorleif Jackson mener det er to gode grunner til å holde fingrene fra fatet.

– Det ene er at aksjene er høyt priset. Det er bygget inn veldig stor fortjeneste. Det andre er at det normalt går dårlig med investeringer i IT. Det kan gå greit de første årene, men på sikt klarer de seg gjerne vesentlig dårligere enn markedet, sier Nordnet-eksperten.

– Det er selgerne som beslutter når selskapet skal gå på børsen, og det gjøres kun når det er et godt tidspunkt for å selge.

Til tross for at Jackson kun anbefaler Facebook-aksjen som en kortsiktig investering, avviser han likevel ikke at den kan være gunstig for indeksfond.

– Med respekt for at det er umulig å forutsi fremtiden; det er jo ikke sikkert at det kommer til å gå som det pleier. Men det passer ikke mitt temperament, sier han.