Hopp til innhold

– Det dummeste vi gjorde var å stole på politikerne

De har investert millioner av kroner etter gjentatte statlige garantier. Nå sier regjeringen at garantiene ikke gjelder lenger.

Foss

GRØNT GULL: Fallrettighetene til en slik elv kan være gull verdt dersom staten holder løftene om elsertifikatmarked.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Kalenderen på datamaskinen til statssekretær Guri Størvold i Olje- energidepartementet står på 3. mars 2008. Klokken vipper over på 21.26 i det Størvold trykker på send-knappen.

Les også: Her spiller Jens miljøtrumfen
Les også: Gjenopptar forhandlinger om grønne sertifikater

Hun har fått videresendt en forespørsel fra partikollega Egil Berge som er bekymret for om regjeringen kommer til å stå ved garantiene som var blitt gitt når det gjelder etablering av småkraftverk i Norge.

– Partiet ditt er fortsatt til å stole på

I svaret skriver Størvold:

«Gode partikollega. Du kan ta det helt med ro. Det som er sagt fra tidligere statsråder og i stortingmelding nr 11 om at anlegg satt i drift etter 1.1.2004 skal kunne komme inn i ordningen med grønne sertifikat hvis de ellers tilfredsstiller kravene, står fast. (...) Håper dette var oppklarende. Og at du nå kan kjenne deg trygg på at partiet ditt fortsatt er til å stole på.»

Guri Størvold

STOL PÅ SENTERPARTIET: Daværende statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartementet gjentok garantien regjeringen ikke vil holde.

Foto: Nancy Blundt / NRK

Da hadde både Bondevik II og den første rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg ved roret gitt samme garanti siden 2003.

For å motivere folk til å begynne produksjon av fornybar elektrisitet skulle alle som begynte å bygge småkraftverk etter 1. januar 2004 få være med i en sertifikatordning til tross for at sertifikatmarkedet ikke formelt var opprettet ved byggestart. Daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) hadde sågar lovet alle statlig støtte dersom et elsertifikatmarked ikke kom på plass

Garantien, som ville sikret betydelig bedre strømpris enn småkraftprodusentene får i dag, har regjeringen ingen intensjon om å oppfylle.

Taper millioner

Geir Magnor Olsen innvesterte 40 millioner kroner på garantiene fra staten. Det får han lide for nå.

– Dette kraftverket hadde aldri blitt bygd uten den erklæringen. Lærdommen av dette er at man ikke må stole på politikerne.

Han er ikke den eneste. For stadig flere som har investert i småkraft på bakgrunn av garantiene til ansvarlige myndigheter, trues nå av konkurs.

I et brev fra småkrafteier Bjørn-Ivar Steinslett i Trofors til departementet heter det:

«Jeg og en nabo i Grane realiserte et småkraft-prosjekt i 2005 med bakgrunn i garantien. Prosjektets utbygningskostnad var på rundt tolv millioner kroner og var finansiert men lånt kapital pluss en enorm egeninnsats. Vi sitter nå med store private lån og et verk som går tilnærmet i null (...) Hvis utgiftene og\eller renten øker og\eller strømprisen går ned vil resultatet antageligvis bli konkurs. Det vil si at både firma og vi privat er konkurs. Dette er nå blitt et scenario som tar nattesøvnen fra oss.»

Steinslett spør i brevet om hvilken verdi garantien har og om man bare kan skalte og valte med garantier etter eget forgodtbefinnende.

Også han sier at den største feilen han har gjort har vært å stole på politikernes garantier.

– Vi føler oss direkte lurt og føler oss tvunget til å advare alle mot å bygge ut før et permanent system er fysisk på plass, sier Steinslett i brevet.

Daglig leder i Småkraftforeningen, Bjørn Lauritsen, bekrefter at konkursspøkelset lurer for mange av de av hans medlemmer som stolte på garantiene fra 2003.

– Forholder oss til ny garanti

Statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet bekrefter overfor NRK at regjeringen ikke har noen intensjon om å holde tidligere gitte garantier.

– Uttalelser rundt tidligere garantier knytter seg til tidligere arbeid med forskjellige støtteordninger. Det vi forholder oss til nå, er den avtalen om et felles grønt elsertifikatmarked som vi har fått på plass med Sverige i september 2009, og de garantier vi har gitt i forbindelse med den nye avtalen, sier Kåss til NRK.

De garantiene gjør at mer enn 2/3 av småkraftverkene som er etablert mellom 2004 og 2009 ikke får være med i sertifikatmarkedet til tross for tidligere gitte garantier.

Robin Kåss

GARANTIENE GJELDER IKKE LENGER: Statssekretær Robin Kåss sier gamle garantier ikke gjelder lenger. Nå har regjeringen kommet med et nytt sett.

Foto: NRK

– Så det du sier er at alle garantier som er gitt før september 2009 ikke gjelder lenger?

– Det man må forholde seg til, er de garantiene vi har gitt nå knyttet til den nye avtalen. Når det gjelder uttalelser knyttet til arbeid med støtteregimer som har vært tidligere, så er det ikke de som gjelder, men den nye avtalen.

– Så de garantiene som har vært gitt fra 2004 til september 2009 er ikke lenger gyldige?

– De uttalelsene er ikke relevante nå, sier Kåss til NRK.

Dette er den nye garantien

Det som er relevant, er regjeringens nye garanti i forbindelse med etablering av et felles grønt elsertifikatmarked med Sverige som skal være virksomt fra våren 2011. Den går ut på at kun kraftverk under 1 MW som er etablert fra 2004 til september 2009 kan nyte godt av de tidligere gitte garantiene.

Det omfatter bare 1/3 av Småkraftforbundets medlemmer, og kun de minste kraftverkene.

Kraftverk som etableres etter september 2009 får fulle garantier lik de tidligere garantiene regjeringen sier de ikke vil holde.