Lønna barberes for Slyngstad

Grunnlønna til oljefond-direktør Yngve Slyngstad halveres nesten i år på grunn av finanskrisen. I fjor fikk han utbetalt 5,4 millioner i lønn, i år blir lønna 3,5 millioner.

Yngve Slyngstad
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Men lønnskuttet blir i realiteten mye større.

I 2008 fikk Slyngstad nemlig 2.1 millioner i etterbetaling av lønn for årene 2006-2007 da han ledet aksjeforvaltningen i Statens Pensjonsfond Utland. Og på toppen av det 3.3 millioner i bonus for samme periode.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Tjente 11 millioner i 2008

Dermed innkasserte Slyngstad nesten 11 millioner i lønn og bonuser i fjor. Ifølge e24 gjør det oljefond-direktøren til den best betalte lederen i offentlig sektor.

Men i år blir det ingen bonuser.

Slyngstad har selv tatt initiativ til det drastiske lønnskuttet, og slik svarer han på hvorfor:

- I en situasjon der vi forvalter en av verdens største finansformuer i den største finanskrisa på 100 år, er kanskje ikke diskusjonen om min lønn det viktigste fokuset, sier Slyngstad til NRK.

- Finanslønningene synker

De høye lønningene i finansbransjen de siste årene er satt under lupen og har sjokkert mange.

Nå når de forventede inntektene faller såpass mye, mener både Slyngstad og sjefen hans sentralbanksjef Svein Gjedrem at det er naturlig at lønningene også går ned.

- Internasjonalt og i Norge ser vi nå et fall i lønningene i finansbransjen. Når de forventede inntektene synker så kraftig er reduserte lønninger en tilpasning til den realiteten, sier Gjedrem.

- Vi skal ikke være lønnsledende, men samtidig skal vi kunne tiltrekke oss kompetente personer, sier sentralbanksjefen.

Bonus tross rekordtap

Fjorårets bonuser ble utbetalt på tross av at fondet tapte ufattelige 633 milliarder i fjor. En fjerdedel av pensjonene til framtidas generasjoner er dermed borte.

Les: Oljefondet taper milliarder

For hver nordmann tilsvarer tapet nesten 132.000 kroner.

Les: Finansministeren ikke overrasket

Men vi har fortsatt en god del penger på bok.

Verdien av Statens pensjonsfond – Utland var 2 275 milliarder kroner ved utgangen av 2008, opp fra 2 019 milliarder ett år tilbake.

Det er nesten 475.000 kroner per innbygger.