Normal

Sluttpakke til 62 000 ansatte

Den amerikanske bilprodusenten General Motors tilbyr 62 000 ansatte sluttpakker som en del av innsparingstiltak i den kriserammede bedriften.

General Motors
Foto: David Zalubowski / AP

Tilbudet om sluttpakker, eller tidlig-pensjon, går nå ut til alle timesarbeidere hos bilprodusenten.

Selskapet sliter hardt på grunn av markant lavere bilsalg og dermed høyere kostnader enn inntekter. Selskapets ledelse opplyser at tilbudet om frivillige sluttpakker går til alle timesarbeiderne.

- Alle våre 62 000 timesarbeidere innenfor tariffområdet United Auto Workers (UAW) er tilbudt muligheten til å ta sluttpakke eller tidligpensjonere seg, sier talsmann for GM, Tom Wilkinson.

Kutter lønnskostnader

Den gjeldende tariffavtalen mellom bedriften og arbeidstakerorganisasjonen åpner for et slik massivt tiltak når selskapet virkelig har et sterkt behov for å spare penger. Talsmannen for General Motors opplyser at de håper å spare penger med det nye tilbudet, men at nok ikke alle går.

- Omtrent 22 000 av de aktuelle ansatte har alder oppmot pensjonsalder. For dem vil å slutte i bedriften nok bety en tidligpensjon med kompensasjon, mens for andre gis det generelle sluttpakker, sier Wilkinson.

Selskapet var lenge den bilprodusenten i verden der det trillet ut flest biler. Selskapet har fylt amerikanske veier med biler i en årrekke, men er nå ikke lenger størst i verden.

Les også: Toyota forbi General Motors

General Motors har nærmere 270.000 ansatte og produserer biler og lastebiler i 35 land, blant annet i Sverige der de eier Saab.

Les også: Hemmelig Saab-plan

Finanskrisen og høy oljepris har skapt store problemer for selskapet, som har sett salget stupe det siste året.