Hopp til innhold

Slurv i selvangivelsen er dyrt

I dag er det siste frist for å dobbeltsjekke at alle tallene i selvangivelsen stemmer. Har du ikke gjort det, kan du risikere en skikkelig baksmell.

I år har alle lønnstakere og pensjonister mottatt ferdigutfylt selvangivelse i posten, som leverer seg selv når fristen går ut. Men du har fremdeles plikt til å sjekke at tallene stemmer, og kontrollen er like streng som tidligere.

Pass på fradragene

Ordninga ”stille aksept” skal gjøre det enklere for skattebetalerne, og samtidig redusere Skatteetatens belastninger med purringer, forsinkelsesskatt og tilleggsskatt. Men du slipper ikke unna jobben med å kontrollere at selvangivelsen er riktig. Skatteklasse, foreldrefradrag, reisefradrag, og aksjehandel er blant postene som er nyttige å gå gjennom før du leverer. Når du er sikker på at alle opplysningene stemmer og er fullstendige, kan du la selvangivelsen leveres automatisk.

Ofte feil

Tallene i selvangivelsen er rapportert inn av blant annet arbeidsgiver, banker, forsikringsselskaper og NAV. Men det oppstår ofte feil i den ferdigutfylte versjonen. Informasjonsdirektor i Skattedirektoratet, Lise Halvorsen, bekrefter at opplysningene ikke alltid stemmer.

- Noen unnlater å sende inn opplysninger eller leverer for sent, mens andre leverer oppgaver som er feil, sier hun, og påpeker at det er lønnstakernes ansvar å rette opplysningene.

Den korrigerte selvangivelsen må leveres på vanlig måte. Dersom du glemmer du å levere innen fristen, godkjenner du samtidig at Skatteetaten tall er riktige. Det kan koste deg dyrt.

Risikerer tilleggsskatt

Dersom du ikke har korrigert selvangivelsen, eller hvis du har gitt uriktige og ufullstendige opplysninger, risikerer du tilleggsskatt. Satsene for tilleggsskatt går fra 30 til 60 prosent av beløpet som er unndratt. Dette kommer i tillegg til selve skatten. Halvorsen oppfordrer alle lønnstakere til å dobbeltsjekke selvangivelsen før fristen går ut.

- Den eneste måten å sikre at man betaler riktig beløp, er å kontrollere at egne inntekter, fradrag, formue og gjeld er riktig, sier hun.