Slovakia med den avgjørende stemmen

Slovakia stemmer tirsdag som det siste av 17 medlemsland over utvidelsen av EUs krisefond. Mye tyder på at forslaget stemmes ned.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Slovakias statsminister Iveta Radicová

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte i fjor Slovakias statsminister Iveta Radicová da landene inngikk en avtale om fordeling av EØS-midler.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Utvidelsen og endringene i av EUs krisefond, EFSF, er nå godkjent i alle EU-landene unntatt Slovakia.

Klokka 13.00 tirsdag startet det slovenske parlamentet avstemmingen over utvidelsen av krisefondet, som anses å være helt nødvendig for å temme den europeiske gjeldskrisen.

Dagens avstemming er også en stemme over regjeringens fremtid, sier statsminister Iveta Radicova, ifølge Reuters. Statsministeren advarer mot at det vil bli regjeringskrise dersom hun ikke får tilstrekkelig med stemmer i parlamentet.

Tre av fire regjeringspartier i Slovakia har varslet at de vil stemme for utvidelsen av krisefondet, som er avgjørende for å håndtere den greske gjeldskrisen.

Men det fjerde nekter. Dermed kan det gå mot regjeringskrise i Slovakia.

På de europeiske aksjebørsene er det røde tall i forkant av avstemningen. Det er kursfall i de ledende aksjeindeksene i Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Hovedindeksen ved Oslo Børs faller 1 prosent rett før klokka 13.00.

LES OGSÅ: Presset EU vil styrke krisefondet

LES OGSÅ: Italiensk kollaps vil strupe Norge

- Vil ikke stemme for

Frihets og solidaritetspartiet SaS truer med at det ikke vil stemme for endringene av European Financial Stability Facility (EFSF), til tross for kraftig press fra EU.

Til Reuters sier Martin Poliacik i SaS, at partiet vil avstå fra å stemme for utvidelsen av krisefondet.

SaS-leder Richard Sulik sier ifølge AFP det samme bare minutter før avstemningen starter.

Argumentene skal være at det det er feil at et relativt fattig land som Slovakia skal være med å betale regningen for gjeldsbergene som i første rekke Hellas og Italia har pådratt seg.

Ett av kravene fra SaS skal være at Slovakia slipper å stille med garantier på 7,7 milliarder euro til EFSF.

Uten støtte fra dette partiet vil ikke koalisjonsregjeringen ha mulighet til å oppnå flertall i avstemmingen i parlamentet.

LES OGSÅ: Lagarde ber G7 ta grep

LES OGSÅ:
EU-ledere strever med å roe panikk i markedene

Forsinkes, men går trolig gjennom likevel

Dermed kan mye tyde på at det går mot regjeringskrise i Slovakia på grunn av uenighet om utvidelsen av EUs krisefond.

Det betyr likevel ikke kroken på døra for en utvidelse av krisefondet,.

En ny avstemning vil da kunne avholdes, og forslaget kan gå gjennom med støtte fra partier i opposisjonen. Men prosessen vil bli forsinket.

Peter Kazimir i Slovakias største opposisjonsparti SMER sier til Reuters at han er overbevist om at utvidelsen vil gå gjennom «så fort som mulig». Partiet har tidligere varslet at det er for en utvidelse av krisefondet dersom det blir endringer i regjeringskabalen.

Finansminister Ivan Miklos sa til parlamentet før avstemmingen at forslaget om å utvide krisefondet kan bli tatt i løpet av inneværende uke med støtte fra opposisjonen.

I sommer ble det vedtatt at ESFS skulle endres slik at det kan brukes til å styrke kapitalen i banker samt å kjøpe statsobligasjoner.

Alle de 17 eurolandene stemme må stemme ja for at de vedtatte endringene i EFSF skal være gyldige.

LES OGSÅ: Desperat kamp for å unngå gresk katastrofe