NRK Meny
Normal

Sliterne har ikke råd til LO-kravet

Lavlønte folk med tunge jobber er misfornøyde med årets hovedkrav i lønnsoppgjøret - der Landsorganisasjonen (LO) satser mest på å sikre ordningen med tidligpensjon. Mange av de såkalte sliterne har rett og slett ikke råd til å benytte seg av ordningen.

Roar Flåthen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

"Behold AFP" er LOs hovedkrav i lønnsoppgjøret - en ordning de med lavest lønn ikke har råd til å bruke.

Nett-tv: I dag starter tariffoppgjøret

 

 

Banker på NHOs dør

I dag starter hovedforhandlingene i årets lønnsoppgjør - altså at LO leverer sine hovedkrav til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Når LO i dag banker på døra hos NHO for og levere hovedkravene i årets oppgjør, er det "Forsvar AFP" som er hovedparolen - og begrunnelsen er at sliterne trenger ordningen med tidligpensjon.

Da kravene ble presentert 19. februar var LO-leder Roar Flåthen krystallklar:

- AFP er vår ordning, og den skal vi ta en kamp for hvis det blir nødvendig!

Vil heller ha mer lønn

Alle LO-forbund har uttalt støtte for AFP-kravet. Likevel, nedover i rekkene er mange tillitsvalgte misfornøyde og lite villige til å forsvare en ordning de ikke har råd til å bruke.

Tillitsvalgte NRK har snakket med mener mange av sliterne, blant annet innenfor renhold, ville vært mer tjent med en solid lønnsvekst.

- Vår gruppe er ikke interessert i å streike for AFP, sier Eva Jenssen, tillitsvalgt for renholdere i Norsk Arbeidsmandsforbund.

- Både ved dette lønnsoppgjøret, og ved det neste er vi nødt til å få hevet lønna vår betraktelig.