Slik sparer ekspertene på strømmen

En liten dings du kan kjøpe i elektronikkbutikken kan spare deg for et par tusenlapper i strømregning, mener ekspertene.

Butikksjef Trond Farstad hos Clas Ohlson i Oslo.

Butikksjef Trond Farstad hos Clas Ohlson på Storo i Oslo har selv brukt digitale koblingsur for å spare strøm. I vintermånedene mer enn dobler butikken salget av strømsparingsutstyr.

Foto: Johan B. Sættem

Etter en vinter med rekordhøye strømpriser opplever mange i disse dager at enorme strømregninger dumper ned i postkassa.

LES: Staten tar 55 milliarder i strømavgifter

Men det beste strømsparingstipset er det ingen i bransjen som gir deg, fordi det er så lite å tjene på det, mener redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.

Det handler om å senke temperaturen i boligen om natten når du likevel sover, med en liten dings til en 50-lapp.

- Det er ingen i varmebransjen som trekker frem dette koblingsuret, fordi det ligger ingen penger i dette. Det er de dyre varmestyringsløsningene som trekkes frem av interessegruppene, mener Ormseth.

Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger

Det aller beste tipset for å få ned strømregningen er også det enkleste, sier Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger.

Foto: Sjur Jansen

Han karakteriserer det digitale koblingsuret som en skjult diamant - og at det er så lønnsomt å kjøpe slike at investeringen er spart inn i løpet av 14 dager.

- Sparer 2-3000 kroner i året

Han viser til beregninger som viser at nattsenking av temperaturen i boligen kan senke utgiftene til oppvarming med 5-10 prosent.

- En typisk husstand som bruker 20.000 kWh strøm vil kunne spare 2-3000 kroner i året ved å senke temperaturen om natten, sier Ormseth.

Økonomieksperten senker selv temperaturen i egen bolig om natten og på dagtid når han ikke er hjemme.

Men til tross for det kalde været og rekordhøye strømpriser har ikke butikksjef Trond Farstad hos Clas Ohlson på Storo i Oslo merket noen eksplosjon i salget.

- Salget i desember, januar og februar er mer enn doblet i forhold til resten av året, men det har ikke vært noen salgsøkning i forhold til i fjor, sier han.

-Et veldig godt tips

Hallgeir Kvadsheim, som er økonomiekspert i Dagbladet og programleder i Luksusfellen på TV3, mener det er et veldig godt tips å kjøpe digitale koblingsur for å senke innetemperaturen om natten.

Hallgeir Kvadsheim, programleder i Luksusfellen på TV3

Hallgeir Kvadsheim, programleder i Luksusfellen på TV3 bruker senker selv temperaturen i boligen sin om natten for å spare strøm.

Foto: TV3

- Det er nettopp oppvarming som trekker mest på strømregningen din og det er vel slik at en grad i redusert innetemperatur kan bety 500 kroner i lavere strømregning, sier Kvadsheim til NRK.

Han sier at han selv senker temperaturen fra 20 til 17 grader om natten og tilsvarende på dagtid når han er på jobb.

Kvadsheim har ikke selv regnet på hvor mye han sparer, men mener det virker rimelig at man kan spare et par-tre tusen kroner i året hvis man har et årlig strømforbruk på 25.000 kWh.

Digitalt koblingsur

Med et digitalt koblingsur kan du slå av panelovnene noen timer om natten, og på igjen i god tid før du står opp.

Foto: Johan B. Sættem