Hopp til innhold

Slik påvirkes din økonomi av Høyre-FrP-budsjettet

Høyre-FrP-regjeringen gjør mange endringer i forslaget til statsbudsjett for 2014. Dette betyr endringene for husholdningenes økonomi.

Finansminister Siv Jensen la fredag frem Høyre-FrP-regjeringens justerte budsjett

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen legger fredag frem sitt første statsbudsjett som finansminister i Erna Solbergs regjering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Solberg-regjeringen har hatt tre uker på seg til å gjøre endringer på Stoltenberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014.

Her er de viktigste endringene som vil påvirke husholdningenes privatøkonomi i året som kommer, dersom det vedtas i Stortinget som foreslått.

Trygdeavgiften økes: Trygdeavgiften økes med 0,4 prosentpoeng til 8,2 prosent for lønnsinntekter. Pensjonister får trygdeavgiften økt til 5,1 prosent. Økningen får effekt for både personer med lønnsinntekt samt pensjonister. Endringen må ses i sammenheng med at satsen for skatt på alminnelig inntekt reduseres.

Mindre gunstige boliglån for statsansatte: Regjeringen foreslår at renten på boliglån i Statens pensjonskasse skal økes med ytterligere 0,25 prosentpoeng, på toppen av Stoltenberg-regjeringens forslag om å øke normrenten med 0,5 prosentpoeng. Det samme gjelder normrenten for billige lån i arbeidsforhold.

BSU-taket heves: Grensen for hvor mye de unge kan spare med skattefordel økes med 50.000 kroner til 200.000 kroner. Maksimalt årlig sparebeløp foreslås økt til 25.000 kroner, som som gir et fradrag i skatt år 1 på inntil 5.000 kroner.

NRK-lisensen økes mindre: Stoltenberg-regjeringen la opp til at NRK-lisensen skulle økes med 60 kroner eks. moms for 2014. Solberg-regjeringen legger opp til en mindre økning av lisensen, med 45 kroner.

For lisensbetalerne betyr det at lisensen i 2014 blir 2729 kroner dersom Solberg-regjeringens forslag vedtas.

Mindre skatt på lønnsinntekt: Personskatten (skatt på alminnelig inntekt) kuttes fra 28 prosent til 27 prosent. Dette er skattesatsen som alle lønnsmottakere betaler på alminnelig inntekt, som er bruttoinntekt etter alle fradrag.

Reduksjonen i personskatten må ses i sammenheng med at selskapsskatten ble kuttet fra 28-27 prosent i Stoltenberg-regjeringens budsjettforslag. Dette kuttet i selskapsskatten blir stående.

Formuesskatten kuttes: Satsen for formuesskatten kuttes med 0,1 prosentpoeng til 1,0 prosent. Effekten er at en person i full formuesskatteposisjon «sparer» 1.000 kroner i skatt for 2014 for hver million i netto formue, sammenlignet med budsjettforslaget fra de rødgrønne.

Stoltenberg-regjeringens forslag om et bunnfradrag i formuesskatten på 1 million kroner per person blir stående.

Kutter i studiestøtten: Stoltenberg-regjeringen la i sitt budsjettforslag for 2014 opp til at studenter skulle få stuudiestøtte i 11 måneder, opp en måned fra dagens ti.

Denne ekstra måneden med studiestøtte kuttes av Høyre-FrP-regjeringen. Effekten av en ekstra måneds studiestøtte er anslagsvis 11.000 kroner.

Arveavgiften fjernes: Den rødgrønne regjeringen økte fribeløpet i arveavgiften mellom barn/fosterbarn og foreldre økes til 1 million kroner i budsjettet for 2014.

Men i Siv Jensens første budsjett som finansminister setter hun en strek over hele avgiften, og fjerner den i ett jafs fra 2014.

Dermed slipper barn som arver fra sine foreldre å betale 10 prosent arveavgift for beløp utover en million kroner (15 prosent fra andre arvlatere).

Fagforeningsfradraget: Den rødgrønne regjeringen foreslo å øke fradraget for fagforeningskontingenten med 6,5 prosent fra 3850 kroner til 4100 kroner for 2014.

Denne økningen fjernes av Solberg-regjeringen, og fradraget i fasgforeningskontingenten blir stående på 3850 kroner som i dag.

Beholder kuttet i skatteklasse 2: Stoltenberg-regjeringen foresloi å kutte ut skatteklasse 2 i sitt budsjettforslag. Solberg-regjeringen gjør ikke om på dette, og skatteklasse 2 forsvinner.