Hopp til innhold

Slik bytter du bank

Da Norges Bank kutta styringsrenta denne uka, oppfordret statsminister Jens Stoltenberg folk til å bytte bank hvis ikke boliglånsrenta ble satt ned. Slik gjør du det.

Bankenes rente
Foto: Grafikk: Renate Rognan / NRK

Flere banker NRK har vært i kontakt med avlyser nå planlagte renteøkninger, men ingen har foreløpig signalisert at de ønsker å følge statsministerens råd.

De skylder på et urolig finansmarked og en fortsatt ustabil pengemarkedsrente . En rente som har falt de siste dagene.

Les også: Renten ned 0,5 prosentpoeng

Les også: Neppe rentefall, tross rentekutt

Benytt sjansen

- Bruk sjansen til å få et nytt boliglånstilbud, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.no .

Ifølge Realfsen kan forbrukerne sammen være med på å presse ned boliglånsrentene ved å kreve å få konkurransedyktige lånebetingelser av sin bank.

- Jo flere som forhandler med bankene, jo mindre kan bankene bruke situasjonen til å øke sin inntjening, sier Realfsen.

Hun råder folk til å bruke Internett til å sjekke ut hva andre banker tar for tilsvarende lån. Slik kan man raskt finne ut hvor mye det er å spare på eventuelt bankbytte.

- Det viktigste man kan bruke denne informasjonen til, er å forhandle med banken sin, sier Realfsen.

- Skriv et brev, eller ta en telefon der du ber om et nytt lånetilbud med bakgrunn i lånebetingelsene fra andre banker. Vil ikke banken gi deg et nytt og bedre tilbud, så bytt bank, råder Realfsen.

Økt boligverdi gir lavere rente

Petter Batta i Huseiernes landsforening innser at det ikke er bare bare å bytte bank, men mener boliglånskundene bør sjekke hvor mye boligen deres har økt i verdi siden den ble kjøpt, og hvor mange prosent lånet utgjør av dagens boligverdi.

- Har boligverdien økt mye siden du kjøpte, kan du fort få en halv prosent eller mer i lavere boligrente, sier Batta.

Batta er også enig i at jo flere som henvender seg til bankene, jo større press legges det på dem for å justere rentene, og han har tro på en rentejustering.

- Renta går nok ned et sted mellom 1 og 2 prosent de neste månedene, tror Batta.

- Krev en forklaring

I følge Forbrukerrådet kan man kreve å få en forklaring fra banken sin på hvorfor de ikke setter ned renten.

- Bankene må informere kundene sine om sin rentepolitikk. De kan ikke bare begrunne eventuelle renteøkninger, men også fortelle kundene hvorfor de ikke vil sette renta ned, sier Bjørnar Eilertsen i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet anbefaler folk å bruke den billigste banken og ikke se seg blinde på bankenes kundelojalitetsprogram. Og nye regler gjør det også enklere å bytte bank.

- 1. Mai i år kom det nye og enklere regler for bankbytte. Nå er det den nye banken som har ansvaret for å flytte over hele kundens bankengasjement, forteller Eilertsen.

Les forbrukerrådets gode råd for bytte av bank

Vurdere du å bytte bank?