NRK Meny
Normal

Økonomiråd fra Australias rikeste dame: Slutt å klage og jobb hardere

Australias rikeste kvinne, Gina Rinehart, møter hard kritikk fra sine landsmenn etter et krast utspill mot «personer som er misunnelige på velstanden til de rike.»

Gina Rinehart

Klar tale fra Australias rikeste kvinne, Gina Rinehart skaper setter sinner i kok blant sine landsmenn.

Foto: TONY ASHBY / Afp

Gina Rinehart er den fjerde rikeste kvinnen i verden, med en formue på rundt 30 milliarder amerikanske dollar.

I et innlegg i sin ukentlige spalte i magasinet «Australian Resources and Investments», kommer Rinehart med en oppfordring til personer som er misunnelige på hennes formue og velstand:

«Hvis du er misunnelig på dem som har penger, så ikke bare sitt og klag. Gjør noe for å tjene mer penger. Bruk mindre tid på drikking, røyking og sosialisering, og bruk mer tid på å jobbe,» skriver Rinehart, som selv arvet en av verdens største bedrifter, Hancock Prospecting, etter sin far i 1992.

– Minstelønn bør reduseres

Wayne Swan

Swan mener Rinehart fornærmer Australias arbeidere.

Foto: DANIEL MUNOZ / Reuters

Gina Rinehart skriver videre i sitt innlegg at det er millionærer som hun selv som bidrar mest til å hjelpe de fattige, ved å investere og skape nye arbeidsplasser.

Hun foreslår også å redusere minstelønnen i landet og gi mer i skattelette for å minske arbeidsledigheten, melder The Harald Sun.

– Det er lett for Gina Rinehart å si at folk med minstelønn bør få enda mindre i lønn. Jeg synes hun skal selv forsøke å leve på minstelønn, sier Australias helseminister Tanya Plbiersek.

Hun mener Rinehart går over streken ved å kritisere personer som får minstelønn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En fornærmelse

Rineharts innlegg har ført til kritikk og ironiske utsagn fra både politikere og «vanlige» australiere.

Visestatsminister Wayne Swan mener Rinehart stempler den australske befolkningen som «late arbeidere som drikker og sosialiserer seg for mye.»

– Slike kommentarer er en fornærmelse mot millioner av australiere som går til jobb og kjemper for å kunne brødfø sine barn og betale regninger, sier Swan til The Telegraph.

Senator Lee Rhiannon påpekte det samme som store deler av tvitringene fra det australske folket, nemlig at Rinehart hadde selv arvet formuen fra sin velstående far.

– Jeg respekterer hennes suksess, men Rinehart har ikke skapt formuen sin selv. Hun kommer fra en velstående familie, sier Rhiannon til The Herald Sun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Millionærarving

Det var faren til Rinehart, Lang Hancock, som bygget grunnlaget for Gina Rineharts rikdom. Hancock var den første som begynte å utvinne jernmalm fra de enorme reservene i Vest-Australia på 1950-tallet.

Gina Rinehart tok over firmaet etter sin far og tjener i dag mer enn én million dollar (rundt seks millioner kroner) på en halvtime.

Ifølge magasinet BRW, som offentliggjør en årlig liste over Australias rikeste personer, har formuen til Rinehart tredoblet seg det siste året.