Hopp til innhold

– Hvordan kunne dette skje?

Det har innenriksdepartementet i USA bedt Det Norske Veritas være med å finne ut.

"Deepwater Horizon" eksploderte og kom i brann 21. april 2010.

'Deepwater Horizon' eksploderte og kom i brann 21. april 2010.

Foto: HO / Reuters

Det Norske Veritas (DNV) skal gjennomføre en rettsteknisk gransking av Deepwater Horizons blowout preventer (BOP) og stigerør tilknyttet Macondo-brønnen i Mexicogulfen.

Oppdragsgiver er de amerikanske innenriks- og sikkerhetsdepartementene.

Det bekrefter DNV overfor NRK.

Resultatet av granskingen skal inngå i en større rapport om oljeutslippene fra BPs oljebrønn som betegnes som en av tidenes verste i USA.

Gigantinstallasjon

BOP'en som DNV skal undersøke er en 16 meter lang og 300 tonn stor installasjon som for tiden ligger på NASAs anlegg i Louisiana.

Det er DNVs eksperter i Columbus i delstaten Ohio som skal stå for granskingen.

Målet er å finne ut hva som var årsaken til at BOP-en ikke klarte å forhindre den katastrofale utblåsningen i Mexicogolfen 20. april i år.

11 arbeidere på oljeplattformen Deepwater Horizon døde i ulykken, og amerikanske myndigheter anslo at mellom 35.000 og 60.000 fat olje lekket ut i Mexicogolfen hver eneste dag.

– Flere har skylda

Oljeselskapet BP som stod for driften av oljeplattformen, foretok i sommer en intern gransking av katastrofen.

I sin rapport konkluderer de med at ulykken ikke skyldtes en enkeltfaktor, men en rekke feil som førte til eksplosjonen og brannen som førte til at boreriggen havarerte.

Videre står det at avgjørelser tatt av flere selskaper og arbeidsgrupper førte til ulykken.

Ulykken skjedde som følge av en kompleks kjede av mekaniske feil, feilbedømmelser og feil i ingeniørarbeid og kommunikasjon, hevder oljeselskapet.

Hevder mesteparten av oljen er borte

Først 19. september i år ble den lekkende oljebrønnen tettet for godt . Da hadde brønnen lekket olje ut i Mexicogulfen i fem måneder.

Oljeutslippet er det verste i USAs historie, og før man klarte å stenge lekkasjen hadde 4,9 millioner fat, eller 780 millioner liter olje lekket ut i havet.

Det er 16 ganger så mye som under Exxon Valdez-ulykken i Alaska i 1989.

Fortsatt er det uvisst hvilke langsiktige konsekvenser ulykken vil få for naturen i området. Amerikanske myndigheter hevder at så mye som 75 prosent av oljen er oppløst, samlet eller brent.

Samtidig hevder en gruppe forskere at de har funnet en fem centimeter tykt lag med olje flere steder på havbunnen, og at dette stammer fra brønnen.

Fikk kjeft

– De har et moralsk og juridisk ansvar her i golfen for skaden som har skjedd. Da vil jeg ikke høre om at de bruker pengene på investorene og TV-reklame når fattige fiskere og småbedrifter her har tøffe tider, sa Obama fredag.

Oljeselskapet BP har fått sterk kritikk fra flere hold for deres håndtering av katastrofen.

BP-sjef Tony Hayward trakk seg som toppleder og ble omplassert til Russland. Han ble blant annet kritisert for å ha undervurdert situasjonen, en rekke lite gjennomtenkte utspill i media og for å ha prioritert å delta i en seilbåtregatta da utslippet var på sitt verste.

BP har også fått kjeft for å ha sendt ut manipulerte bilder , som angivelig skulle bevise at de tok situasjonen på alvor.

Da selskapet brukte 50 millioner dollar på en tv-reklame som skulle rette opp inntrykket av dem, ble også president Barack Obama irritert.

– De har et moralsk og juridisk ansvar her i golfen for skaden som har skjedd. Da vil jeg ikke høre om at de bruker pengene på investorene og TV-reklame når fattige fiskere og småbedrifter her har tøffe tider, sa Obama.