Normal

Setter opp renta

Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent.

Svein Gjedrem
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Dermed er det første rentehoppet fra Norges Bank siden sommeren 2008 et faktum.

Rentehoppet er i tråd med det som var ventet av økonomene på forhånd.

LES: - En ventet renteøkning

Første europeiske land som hever renta

Dermed blir Norge blir det første europeiske landet som hever renta etter det økonomiske kaoset som har preget finansmarkedene og verdensøkonomien det siste året.

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten er vesentlig mindre enn vi tidligere anslo. Verdensøkonomien er i en dyp lavkonjunktur, men det er tegn til ny vekst, sier sentrlbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Gjedrem peker på at aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet, og at hovedstyret allerede ved forrige møte vurderte å sette opp renta.

- Riktig å sette opp renta nå

- Utviklingen tilsier at det er riktig å sette opp renten nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

For tre uker siden ble Australia det første store vestlige landet som hevet renten i kjølvannet av finanskrisen.

Siden finansmarkedene nærmest kollapset i fjor høst har Norges Bank satt ned renta mer aggressivt enn noensinne, fra 5,75 til 1,25 prosent.

Men i dag har det altså snudd.

Steinar Mediaas

Steinar Mediaas, økonomikommentator i NRK

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Renta skal økes gradvis

Hovdstyrets strategi er at styringsrenta skal ligge i intervallet mellom 1,25-2,25 prosent i tiden frem til neste pengepolitiske rapport legges frem mot slutten av mars neste år - med mindre norsk økonomi utsettes for store forstyrrelser.

- Analysene i pengepolitisk rapport som ble lagt frem i dag tilsier at det er riktig å øke renta gradvis i tiden som kommer, sier Norges Banks hovedstyre i sin begrunnelse for rentebeslutningen.

- Gjedrem vil være forutsigbar

Økonomikommentator Steinar Mediaas i NRK mener at dagens rentebeslutning viser at sentralbanksjef Svein Gjedrem er opptatt av å være forutsigbar.

- Dette viser at Norges Bank gjør som de sier, til tross for at kronekursen har styrket seg betydelig den siste måneden og dermed svekket induustriens konkurranseevne, sier Mediaas.