Selskaper svartelistet

Oljefondet svartelister tre nye selskaper som er involvert i våpenproduksjon.

Finansminister Kristin Halvorsen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

 

Kjernevåpen og klasebomber

Finansdepartementet har besluttet å fjerne tre selskaper som er involvert i våpenproduksjon fra Statens pensjonsfond Utland, det tidligere oljefondet.

De tre er det sørkoreanske Hanwha Corporation, det britiske selskapet Serco Group og det amerikanske selskapet GenCorp Inc.

Ifølge Etikkrådet produserer disse selskapene henholdsvis klasevåpen og kjernevåpen, og den type produksjon kan vi ikke være med på å finansiere, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Har bekreftet våpenproduksjon

Selskapene har fått beskjed fra Etikkrådet om at er ekskludert. Og i følge finansministeren har selskapene fått anledning til å svare på kritikken.

- To av selskapene har nå bekreftet at de produserer den type våpen vi her skisserer. Og de har respekt for vår avgjørelse, sier Kristin Halvorsen.

Norge endrer verden

Tror du at oljefondet kan være med på å endre verden?

- Ja, det tror jeg faktisk, sier en selvsikker Kristin Halvorsen. Våre etiske retningslinjer blir lagt merke til over hele verden. Både internasjonal presse og internasjonale investormiljøer følger godt med på våre avgjørelser.  Særlig blir sakene hvor selskaper diskvalifiseres lagt merke til, sier Halvorsen.  

- At vi ekskluderer selskaper som benytter barnearbeid, likeså med  selskaper som aktivt motvirker en global klima-avtale, gjør at vi kan si at vi er med å påvirke verden, mener Halvorsen. 

Etikkrådet har ansvaret for å vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med Statens pensjonsfond Utlands etiske retningslinjer.

Tysk selskap undersøkt

I tillegg har Etikkrådet undersøkt det tyske selskapet Rheinmetall AG og funnet at selskapet ikke produserer klasevåpen per i dag. Selskapet utelukkes derfor ikke fra fondet.

Til sammen er 27 selskaper fjernet fra oljefondet siden Etikkrådet ble etablert høsten 2004. Statens Petroleumsfond Utland eier aksjer i 7.000 selskaper verden rundt.