Hopp til innhold

SAS: Ingen avtale med pilotene

SAS-ledelsen godtar ikke tilbudet om kostnadskutt på 1/2 milliard kroner i året, og sier forhandlingene er over. - Dette er langt fra noen krigserklæring fra SAS-ledelsen, mener forhandlingsleder.

SAS-fly

SAS-resultatet for 3.kvartal viser at selskapet tjener penger igjen. Men til tross for at flyene er fullere, faller inntektene for hver passasjer. Det gjør at selskapets massive program for å kutte kostnader fortsetter.

Foto: SAS

I går kom pilotene i flyselskapet SAS med et tilbud til SAS-ledelsen om kutt i lønn, pensjon og andre ytelser på over 1/2 milliard kroner årlig.

Men SAS-sjef Mats Jansson avviste i dag tilbudet som for dårlig.

Årsaken var at pilotene kom med motkrav for å gå med på kostnadskuttene, betingelser som ifølge SAS-ledelsen vil føre til høye engangskostnader.

LES: Overrasker med knalltall

Kutter nye 130 millioner kroner

Selskapet har kommet til enighet om ytterligere kostnadskutt som beløpet seg til 130 millioner kroner, men har foreløpig ikke kommet til enighet med de kabinansatte i Danmark og pilotene i selskapet.

Mats Jansson

- Å kutte kostnader er en 'never ending story' for å bli fullt ut konkuransedyktig, sa SAS konsernsjef Mats Jansson på dagens pressekonferanse i Stockholm.

SAS-sjef Mats Jansson sier at den gode nyheten etter lange forhandlingene med selskapets fagforeninger er at man har en felles virkelighetsoppfatning om at kostnadene må tilpasses markedet.

Problemet for SAS og andre flyselskaper, er at gjennomsnittsinntekten (yielden) faller, fordi mange flybilletter selges til lav pris.

LES: Blir dyrere å fly

- Den dårlige nyheten er at vi ikke er kommet til enighet med pilotene og dansk kabinforening, men min dør står åpen dersom de vil slå av en prat, sa SAS-sjef Mats Jansson.

Jens Lippestad, leder for Norske SAS-flygeres forening

Jens Lippestad er leder for Norske SAS-flygeres forening og er forhandlingsleder for pilotene i SAS. Her i samtale med tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

- Definitivt ingen krisgserklæring

Jens Lippestad, som er forhandlingsleder for alle SAS-pilotene, ser ikke på dagens avslag som en krigserklæring fra ledelsen.

- Tvert i mot, Jansson roste jo pilotene. Vi fikk rett og slett ikke nok tid på slutten til å bli enige. I min verden fortsetter samtalene, sier Lippestad til NRK.

Han vil ikke gå inn i detaljene på hvor de største stridstemaene nå ligger fordi han ikke oppfatter forhandlingene som avsluttet.