SAS-direktør: – Vi skal kjempe på videre

Ansatte og ledelsen i SAS er stolte over at selskapet for første gang på seks år leverer positive resultater. Men konserndirektør Eivind Roald erkjenner at markedet er tøft.

Konserndirektør i SAS, Eivind Roald.

RUSTET FOR SUKSESS: Konserndirektør Eivind Roald i SAS mener selskapet nå har et helt annet utgangspunkt for å lykkes i konkurransen i året som kommer enn for ett år tilbake.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi har kjempet nå gjennom hele det siste året for å levere på det vi har sagt vi skal levere på. Det har vi lyktes med nå, og vi er veldig stolte på vegne av selskapet, sier konserndirektør Eivind Roald i SAS.

For første gang på 6 år går SAS i pluss på bunnlinjen i et helt regnskapsår under ett.

Roald mener SAS er bedre rustet til å møte fremtiden enn på mange år, og at selskapet skal greie å levere overskudd også i året som kommer.

– Men markedet er tøft. Det er en overkapasitet i markedet, men den skal vi greie å takle, sier han.

Skal satse på business-reisende

SAS vil nå innføre mulighet for å komme seg raskere gjennom sikkerhetskontrollen i Stavanger, Bergen og Trondheim for kunder med businessbilletter eller oppgradert bonusmedlemsskap.

Selskapet skal investere mer penger i «SAS-produktet». Derfor planlegges det nå å bygge en ny innenlands lounge på Gardermoen.

I tillegg skal bonusprogrammet «pusses opp».

– Går en tøff vinter i møte

Men til tross for at SAS leverte pluss på bunnlinjen var resultatet likevel svakere enn det som var ventet av flere analytikere.

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen mener at SAS kommer til å få mye motvind i året som kommer.

– SAS er på vei inn i et brutalt marked. Det er for mange flyseter i luften, og prisene faller. Trafikktallene de siste månedene har vist at SAS har fallende priser, lavere kabinfaktor og i tillegg har selskapet negativ trafikkvekst, sier Pedersen.

Analytikeren mener likevel at selskapets mål om positivt resultat også for året som kommer er realistisk, fordi spareprogrammet gjør at man starter året med en kostnadsfordel på 1,2 milliarder sammenlignet med fjoråret.

Resultat før skatt på 433 millioner kroner

I perioden november 2012 - oktober 2103 oppnådde SAS et resultat før skatt på 433 millioner svenske kroner, mens bunnlinjen viste 179 millioner kroner.

I løpet av året har selskapet solgt unna eiendeler, blant annet Widerøe, som til sammen har gitt 2,8 millarder kroner ekstra i kassa.

SAS at selskapet skyver sine finansielle resultatmål ett år frem i tid, og forventingen er nå at de finansielle målene for 2014/2015 ikke vil bli nådd før i 2015/2016 på grunn av en tøffere konkurransesituasjon.