Hopp til innhold

Avviser å ha presset for hardt på

SAS-styret avviser at man har presset ansatte for hardt i forhandlingene om sparetiltak. Mandag ettermiddag takket styret fagforeningene.

SAS-styret

Jacob Wallenberg, Fritz Schur og Dag Mejdell under pressemøtet med styret i SAS mandag ettermidag på SAS-huset på Kastrup.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Styreleder Fritz Schur, nestleder Jacob Wallenberg og styremedlem Dag Mejdell møtte pressen i SAS' lokaler på Kastrup klokken 16.30, etter at det ble kjent at alle fagforeningene har blitt med på sparetiltakene.

– Nå er avtalen på plass med åtte av åtte foreninger. Det er fantastisk gledelig, sa Rickard Gustafson.

Mens de andre sju fagforeningene signerte sine avtaler med SAS tidlig mandag, dro forhandlingene med CAU ut i tid, og kom ikke i mål før man var 15 timer på overtid.

– Avtalene er resultatet av svært hardt arbeid, ikke minst har fagorganisasjonene tatt et stort ansvar. Det er en stor dag for SAS i dag, sa Gustafson.

Overfor Expressen har CAU-leder Helge Thuesen gitt uttrykk for at SAS presset «for hardt» på for å til en avtale. Styreleder Friz Schur avviste imidlertid spørsmål om selskapet har behandlet medarbeiderne hardhendt.

– Det er livets realiteter, svarte styreformannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rickard Gustafson

Rickard Gustafson på pressemøte med styre i SAS mandag ettermidag på SAS-huset på Kastrup.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Uproblematisk å fullføre

Schur mener det vil være uproblematisk å fullføre spareplanen etter at fagforeningene nå har godtatt sparetiltakene. Ifølge Schur har SAS hatt en løpende dialog med bankene de siste dagene. Når avtalene med fagforeningene nå er i havn er det neppe noen problemer med å fullføre planen, sa han.

Han benyttet også anledningen til å berømme de statlige eierne, som han mener har støttet støttet styret i arbeidet med spareplanen, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Schur mener konsekvensene for eierlandene hadde blitt omfattende dersom SAS hadde gått konkurs. Som eksempel trekker han fram at det hadde blitt færre destinasjoner og flyvninger fra Kastrup.

På spørsmål om hvorfor spareplanene har blitt iverksatt tidligere, svarer Schur at allle innsparinger tar tid, og at de må gjennomføres i omganger.

SAS har hatt løpende dialog med bankene, forteller han. I likhet med Gustafson uttrykte han stor glede over enigheten som er oppnådd.

– Uvisst hvor mye vi får for Widerøe

Det også kjent at SAS ønsker å selge Widerøe som en del av innsparingene. Dette salget kan bli gjennomført innen ett år. Men Schur har ingen formening om hvor mye Widerøe kan bli solgt for.

– Det er en gledens dag. Vi har stått samen om å redde dette selskapet, sa Schur.

Han la til at den danske kabinforeningen CAU ikke har fått noe mer enn de sju andre fagforeningene, selv om det tok lengre tid å forhandle med CAU.

– Vi har gjort en stor transjormasjon av vårt selskap på veldig kort tid. Dette er første skritt, men det er et veldig viktig første skritt, sier Gustafson til TT.

På pressekonferansen la Wallenberg til at SAS står sterkt, og at konsernet har forutsetninger for å bli enda sterkere. Nå blir det «business as usual», la Schur til.

SAS Norge: – Konkurransekraftig selskap

Det er en lettelse å få avtalen på plass, sier Knut Morten Johansen, SAS' informasjonssjef i Norge.

At alle avtaler med fagforeningene er på plass betyr at styret i SAS har fått grunnlaget de trenger for å ta beslutningen om å gjennomføre den omfattende spareplanen som selskapet la fram mandag for en uke siden.

– Det har vært mye uro blant ansatte i denne perioden. Det er klart det er større sikkerhet nå for videre drift og utvikling framover. Dermed er grunnlaget lagt for et langt mer konkurransekraftig SAS, sier Johansen til NTB.