Hopp til innhold

SAS selger Widerøe og bakkeselskap

SAS skal spare inn tre milliarder svenske kroner i året, samt selge unna for samme beløp. Widerøe og SAS Ground Handling er blant selskapene som skal selges.

SAS-fly

SAS kvitter seg med Widerøe og SAS Ground Handling, og skal spare flere milliarder kroner på personalkostnader.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Flyselskapet presenterte mandag den mye omtalte spareplanen for å komme på rett kjøl igjen.

«Med denne planen begynner SAS forfra igjen, med en helt ny plattform for fremtiden. Dette er en omfattende plan som krever mye av hele organisasjonen, men som er nødvendig for å møte de forutsetninger som råder i markedet», skriver selskapet i en pressemelding.

Widerøe og bakkeselskapet SAS Ground Handling skal selges, sammen med andre uspesifiserte eiendommer og verdier.

De tre milliardene som skal spares inn skal gå på personalkostnader, men det er ikke kjent hvor mange som må gå. Dansk TV2 meldte i helga at 1000 ansatte kom til å miste jobbe.

– Dette er vårt «final call»

SAS skriver at de vil redefinere pensjonsløsningene, og at administrasjonen vil bli sentralisert i Stockholm. Samtidig skal selskapet outsource ytterligere, slik at antall ansatte blir kuttet med tilsvarende 800 årsverk.

Hvor mange av disse årsverkene som blir kuttet i Norge, er ikke klart, men det kan være snakk om 2-300, ifølge konsernsjef Rickard Gustafson.

Konsernsjef Rickard Gustafson

Konsernsjef i SAS, Rickard Gustafson.

Les: SAS-tillitsvalgt: Glem lønnskutt!

Omstruktureringen vil koste rundt 1,5 milliarder svenske kroner, men skal finansieres av innsparte midler.

Spareplanen støttes av bankene og hovedeierne, under forutsetning av at planen fullføres. SAS varsler at nye kollektivavtaler skal være på plass om kort tid.

– Dette er vårt «final call», hvis det fortsatt skal være et SAS. Vi har fått denne siste sjansen til å begynne forfra igjen og gjennomføre disse fundamentale forandringene. Jeg vet at vi krever mye av våre medarbeidere, men det finnes ingen annen utvei, sier Gustafson.

Les også: Svensk avis: SAS svært nær konkurs
Les også: – Skattebetalerne tar over risikoen i SAS

Ifølge SAS er det enstemmig støtte hos styret, og alle ansatte oppfordres til å stille seg bak planen.

Med mindre fagforeningene går med på de nye endringene, kan hele spareplanen veltes og SAS gå konkurs.

Lønnskutt

Konsernsjefen kutter egen lønn med 20 prosent, opplyser han i en pressekonferanse. Men også andre SAS-ledere må se lønna bli kutta.

– For disse er det snakk om få kuttet lønnen med mellom 15 og 17 prosent, sier han.

Konsernsjefen sier videre at antallet sjefsposter i SAS i tillegg vil bli kuttet. Det vil bli færre ledere i administrasjon av selskapet etter at virksomheten sentraliseres i Stockholm.

Konsernsjefen sier det ikke er riktig at ansatte vil få lønnskutt på 15 prosent.

– Det dreier seg i snitt om maksimalt 12 prosent, sier han.

Får 3,5 milliarder i kriselån

Spareplanen finansierer seg selv, og krever ikke noe ny kapital. Selskapets kreditt blir nå utvidet fra 3,1 til 3,5 milliarder svenske kroner frem til mars 2015.

Kreditten kommer fra sju forskjellige banker, samt de skandinaviske regjeringene.

EU har gitt regjeringene i Norge, Sverige og Danmark grønt lys for å stille statsgarantier for banklånene til SAS. Ettersom situasjonen for SAS er svært kritisk, tar ikke de skandinaviske regjeringene sjansen på å få et nei fra EU.

Først når man har kommet fram til en løsning som EU vil godkjenne, leverer regjeringene inn den formelle søknaden, skriver Dagens Industri.

SAS-styret skal møtes igjen 18. november for å vurdere om forutsetningene er på plass.

Les: – Statene og bankene spleiser på SAS-lån