NRK Meny
Normal

SAS og Widerøe innstiller

SAS har innstilt ytterligere 110 flygninger i dag som følge av at selskapet har satt alle fly av typen Dash 8 Q-400 på bakken. Her i landet innstiller Widerøe seks avganger.  

Dash 8-400
Foto: DR

SAS opplyste onsdag at de vil tape 10-15 millioner svenske kroner per dag så lenge flyene står på bakken.

Selskapet har ikke opplyst hvor lang det tar å undersøke flyene eller når man kan regne med at de er i luften igjen. 

Kansellert

SAS-Braathens benytter ikke Dash 8 Q-400 i sitt rutenett, men SAS Sverige har avganger mellom Trondheim og Stockholm, mens SAS Danmark flyr mellom København og Kristiansand, Bergen og Stavanger.

Alle disse rutene er kansellert.

- Vi regner med at noen av passasjerene som har reist ut fra Norge vil kunne bli berørt, men for de aller fleste finner vi alternativer for returen. SAS Braathens prøver så godt vi kan å bistå SAS Danmark og SAS Sverige i å dekke opp for flyene som er satt på bakken. Derfor vil trafikkavviklingen bli strammere, og faren for forsinkelser øke, sier pressevakt Kenneth Vikse i SAS Braathens.

København-avganger innstilt

Widerøe innstiller alle de fem planlagte avgangene fra Sandefjord til København, men her er alle passasjerene booket om til SAS eller andre flyselskap.

– I tillegg er en avgang mellom Sandefjord og Trondheim avlyst. For øvrig håper vi at trafikken skal kunne gå som normalt, sier informasjonskonsulent Astrid Fuhr.

Etter to ulykker på under en uke, satte Widerøe alle sine fire Dash 8 Q-400 fly på bakken før Skandinavisk Tilsynskontor onsdag morgen vedtok flyforbud. Også Canadiske myndigheter har lagt ned flyforbud for Dash 8 Q-400.

Undersøkelser i en uke

Informasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, sier at de håper at flyene skal kunne settes inn i trafikk igjen i løpet av en uke.

– Vi har fått signaler fra produsenten om at undersøkelsene av flyene vil ta rundt en uke. Det synes vi er lang tid, og håper på at det kan la seg gjøre å klargjøre flyene fortløpende, sier Kongsteien.