NRK Meny
Normal

SAS må betale Norwegian 175 mill

SAS må betale konkurrenten Norwegian nærmere 175 millioner kroner i erstatning og saksomkostninger for industrispionasje.

Norwegian

SAS er dømt til å betale konkurrenten Norwegian 175 millioner kroner i erstatning og saksomkostninger for industrispionasje.

Foto: ScanStock

Det skriver Norwegian i en pressemelding.

- Vi er svært fornøyd med denne avgjørelsen i lagmannsretten, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Erstatning og saksomkostninger

SAS må betale 160 millioner i erstatning og saksomkostninger på nærmere 15 millioner.

Bjørn Kjos

Bjørn Kjos

Foto: Berit Roald / Scanpix

Tingretten har tidligere dømt SAS til å betale 132 millioner i erstatning i tillegg til saksomkostninger på rundt 6 millioner.

Begge parter anket dommen.

– Når lagmannsretten øker erstatningsbeløpet fra tingretten er det et viktig signal om at industrispionasje skal slås hardt ned på, sier Kjos.

– Vi ble utsatt for en grov og kynisk industrispionasje i en sårbar startfase. Norwegian tapte flere hundre millioner kroner fordi SAS ulovlig tilranet seg intern og sensitiv informasjon om Norwegians bookingsystem Amadeus, sier Kjos.

Les: SAS anker spionasjedom
Les: Anker spionasjedommen
Les: Norwegian varsler søksmål

Vuderer anke

– Vi kommer nå til å studere dommen for å vurdere om den skal ankes, sier konsernsjef Mats Jansson i SAS.

Knut Morten Johansen, SAS

Informasjonssjef Knut Morten Johansen, SAS

Foto: Knut Løvstuhagen/SAS

– Vi får ikke domspremissene og rettens begrunnelse før om et par dager. Det er først da vi vet om det foreligger grunnlag for en anke, forklarer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NRK.

Han sier selskapet er skuffet over lagmannsrettens avgjørelse, men at de tar dommen til etterretning.

– Vi mener Norwegian ikke har vært økonomisk skadelidende. Vi kan heller ikke se at det har blitt bevist gjennom denne rettssaken. Det vi har merket oss, er at rettens formann har gått for full frifinnelse av SAS. Vi vet ikke noe mer enn det på nåværende tidspunkt, forklarer Johansen.

Lagmannsrettens dom, dersom den blir stående, vil innebære en negativ effekt på SAS-resultatet på cirka 200 millioner svenske kroner.

– Dette er et forhold som involverte Braathens i sin tid, seks år tilbake. Vi har lyst til å legge dette bak oss, og holde på med det vi skal holde på med: Konkurrere om kunder og lever kvalitet til dem, sier Johansen.