SAS kutter nye 2 milliarder

Flyselskapet SAS tvinges til å ta nye milliardkutt etter at pengene fortsetter å renne ut. I tillegg må eierne på nytt åpne lommeboka.

SAS Airbus

De nye kuttene i flyselskapet SAS bringer de samlede kostnadskuttene opp i svimlende 7,3 milliarder kroner.

Foto: Arkivfoto: Johan Nilsson / SCANPIX / Scanpix

Det varsler selskapet i en pressemelding tirsdag morgen.

Kuttene kommer i tillegg til de tidligere varslede kuttene i spareprogrammet "Core SAS", noe som gjør at de samlede kostnadskuttene blir 7,3 milliarder svenske kroner.

- Vi er sikre på at "Core SAS" er riktig strategi. Den alvorlige nedturen i markedet har vært mye verre enn man forestilte seg i den opprinnelige spareplanen, og har påvirket inntektene og likviditetssituasjonen negativt, sier SAS-sjef Mats Jansson i pressemelding.

Ifølge nettavisen di.se betyr de nye kuttene at 650 ansatte i Norden må gå, i tillegg til de 3000 som allerede er berørt av den opprinnelige spareplanen.

Tapte 1,5 milliarder i fjerde kvartal

Krisen i SAS synes å ingen ende ta. For fjerde kvartal 2009 viser regnskapet en minus på 1,5 milliarder svenske kroner før skatt, noe som er skyhøyt over det analytikerne ventet på forhånd.

De samlede inntektene i SAS-konsernet ble 10,3 milliarder i fjerde kvartal.

Kuttene trolig større enn 2 milliarder

Av kuttene skal 550 millioner kroner spares inn ved å kutte i administrasjon, og ytterligere sentralisering av virksomheten.

Selskapet skal også spare penger på bemanningsreduksjoner, lønnsfrys og kutt i kollektive avtaler.

I tillegg til de 2 nye kutt-milliardene som varsles i dag, har selskapet underskrevet intensjonsavtaler med ansattes fagforeninger om at nye 500 millioner skal kuttes.

Staten inn med mer penger

Og spekulasjonene om at kassen i SAS er på vei til å gå tom viser seg å være riktige.

I dag varsler selskapet at nye 5 milliarder kroner vil bli hentet inn i en fortrinnsemisjon. Emisjonen skal være forhåndsgodkjent av de største eierne samt bankene som er involvert.

Den svenske regjeringen vil bidra med i overkant av 1 milliard svenske kroner i spleiselaget. Og også den norske regjeringen er klar for å delta med friske millioner i kapitalutvidelsen, i følge næringsministeren.

- Vi har satt klare krav for å delta i SAS-emisjonen. Vi har
krevd kraftige kostnadsreduksjoner, samt at selskapet
refinansierer lån som forfaller i år. Vi mener at med disse
tiltakene vil SAS være konkurransedyktig, sier nærings- og
handelsminister Trond Giske i en pressemelding.