NRK Meny
Normal

SAS innstiller 49 avganger

SAS Danmark har  i dag innstilt 49 avganger som følge av at alle Dash 8-Q 400-fly lørdag fikk flyforbud.

Dash 8
Foto: CLAUS BECH / AFP

Ifølge de danske nettsidene til SAS  er det ni avganger til eller fra Norge blant de innstilte avgangene.

Totalt er 57 avganger innstilt søndag og mandag.

Ved sjutiden i morges var det ennå uklart hvilke avganger som må innstilles av SAS Sverige og hvilke fly som overtar for flyene som nå er tatt ut av trafikk.

- Vi gjør ombookinger til andre av våre fly, og vi forandrer en del flyginger slik at et fly henter passasjerer fra to flyplasser før det flyr tilbake til Arlanda, sier pressekontakt for SAS Sverige Linda Sjödin.

SAS-analytiker Jacob Pedersen sier til Berlingske Tidende at uhellet og dets konsekvenser for flyavgangene kan komme til å koste selskapet minst en halv milliard kroner. 

Skled av rullebanen

I går måtte et nytt SAS-fly av typen Dash 8 nødlande etter å ha fått problemer med understellet. Flyet kom fra Bergen, og skulle etter planen lande på Kastrup klokka 14.25, men fikk problemer underveis.

Ingen av de 44 som var ombord kom fysisk til skade.  

Nett-TV: Se nødlandingen på Kastrup her

Les: Fly fra Bergen måtte nødlande

En pilot, som var passasjer på flyet, forteller at høyre landingshjul bare gikk halvveis ned. I det flyet landet, la det seg umiddelbart over på siden og skled deretter ut av rullebanen.

Les: - Hjulet ikke ute

Danmark rammes hardest 

Sjödin tror at Danmark vil rammes hardere av det nye flyforbudet ettersom danskene har hele 16 av SAS-konsernets 27 Dash 8-Q 400-fly.

Luftfartsmyndighetene i Skandinavia har utstedt flyforbud for alle fly av typen Dash 8-Q 400 etter at et SAS-fly av denne typen havarerte på Kastrup utenfor København lørdag.

Widerøes avganger går som planlagt etter at selskapet satte alle fly av typen Q 400 på bakken lørdag kveld. Selskapet har satt inn all den reservekapasitet som er, og klarer dermed og holde seg til tidsplanen, opplyser selskapet i en pressemelding.