NRK Meny
Normal

SAS Braathens anker e-postdom

SAS Braathens anker deler av dommen hvor selskapet ble ilagt en foretaksstraff på 400.000 kroner for å ha misbrukt en e-post med opplysninger om konkurrenten Norwegian.

SAS Braathens-fly på Gardermoen (Illustrasjonsbilde)
Foto: Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

En tidligere salgssjef i SAS Braathens mottok i april 2004 en e-post med opplysninger om Norwegians fremtidige strategiske valg fra en ansatt i reisebyrået BTI Nordic.

Opplysningene ble distribuert innen organisasjonen.

- SAS Braathens fastholder at vi ikke har gjort noe ulovlig, og vi kan derfor ikke la tingrettens dom bli stående, sier konstituert administrerende direktør Johnny Skoglund i en pressemelding.

Han mener e-posten var uten betydning for SAS Braathens.

Ifølge dommen fra Asker og Bærum tingrett skal SAS Braathens ha opptrådt i strid med markedsføringslovens bestemmelser om bedriftshemmeligheter og utnyttelse av disse.

SAS Braathens advokat hevdet i retten at opplysningene som e-posten inneholdt delvis var kjent, men at de også lett kunne hentes inn ved å benytte andre kilder.

Økokrim på sin side mente at flyselskapet brukte opplysningene i planleggingen av den nye lavprisvirksomheten.

Den tidligere salgssjef ble idømt  en bot på 30.000 kroner. Også han har bestemt seg for å anke boten.

Frikjent for spionasje

SAS Braathens ble derimot frikjent av tingretten for spionasje mot Norwegian.

Ansatte fra Braathens hadde tatt med seg en utvidet tilgang til data om Norwegians billettbestillinger i bookingsystemet Amadeus over i det fusjonerte SAS Braathens.  Norwegian lukket ikke tilgangen da samarbeidet med Braathens opphørte i 2002.

Påtalemyndigheten hevdet at selskapet hadde brutt straffelovens bestemmelser om uberettiget adgang til data og uberettiget bruk av forretnings- eller bedriftshemmeligheter, men dette var ikke retten enig i.

(NRK-NTB)