Hopp til innhold

Franske arbeidere kjemper mot nedleggingsvedtak

Torsdag barket demonstranter og politi sammen utenfor dekkfabrikken til Goodyear utenfor Paris. Demonstrantene kjemper for å beholde 1200 jobber.

Demonstrasjon Goodyear

Politiet omringet fabrikken der møtene ble holdt og strevde med å holde demonstrantene på avstand.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

Demonstrasjon Goodyear

Demonstrantene kastet brennende bildekk mot politiet.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

Mens representanter for arbeidernes fagforeninger satt i møter med ledelsen satte protesterende arbeidere fyr på de bildekkene de selv har produsert i protest mot nedleggingsplanene.

De ble etter hvert møtt med både tåregass og vannkanoner.

Flere hundre arbeidere hadde samlet seg foran fabrikken. De protesterte kraftig mot ledelsens beslutning om å ledde ned de nesten 1200 arbeidsplassene ved anlegget. Seks års forhandlinger med de ansatte har ikke ført fram, og i slutten av januar var det klart at det blir kroken på døra for Goodyear i Amiens-Nord.

Dette er blant annet resultatet av et elendig bilsalg i Europa de siste årene. Særlig i Frankrike og Italia har tallene vært dystre. Der har de falt med henholdsvis 12 og 17 prosent.

Aldri vært registrert så høy ungdomsledighet

Arbeidsledigheten i Frankrike er den høyeste på 14 år. I forrige kvartal steg ledighetstallene til 10,2 prosent. I fjerde kvartal i 2012 steg ledigheten i eurosonens nest største økonomi med 0,4 prosentpoeng, ifølge det franske statistikkbyrået Insee. Byrået anslår at 3,7 millioner franskmenn er uten arbeid, men at de ønsker å jobbe.

I det store og hele har landets produksjon totalt sunket i løpet av tre av fire kvartaler i 2012 og flere eksperter frykter en videre nedgang i år.

Spesielt for unge arbeidssøkere er situasjonen dramatisk. Ifølge statistikkbyrået er 25,7 prosent av de unge under 24 år uten arbeid. Det er de høyeste ungdomsledighetstallene man har sett siden byrået ble etablert i 1975, skriver avisen Le Figaro.

Frankrikes president François Hollande har tidligere sagt at ett av hans hovedmål er å få ned arbeidsledigheten i landet.

Nye regler i arbeidslivet

President Hollande

Den franske presidenten François Hollande har lovet å gjøre noe med den høye arbeidsledigheten i landet.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Franske lover og regler gjør det vanskelig for arbeidsgivere å sparke ansatte, også i nedgangstider. Dermed er mange forsiktige med å hyre inn nye ansatte, skriver Ap.

Hollande har ønsket å lempe på regelverket og har presentert en plan som skulle gi firmaer større fleksibilitet når det gjelder arbeidstid og lønninger. Håpet er at dette vil stanse firmaer som har flyttet produksjonen ut av Frankrike til land med billigere arbeidskraft.

Etter forhandlinger mellom arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakere ble partene enige om et kompromiss i januar. Forslaget skal nå behandles i nasjonalforsamlingen og Hollandes sosialistparti håper det vil bli iverksatt innen slutten av april.

Demonstrasjon Frankrike

Ansatte i Doux-fabrikken protesterte i februar mot at 400 ansatte ble oppsagt.

Foto: FRED TANNEAU / Afp