Nyboligsalget stuper i hele landet

Salget av nye boliger stuper. Statistikken viser at omsetningen falt med hele 33 prosent i fjorårets siste måned. I Oslo er boligsalget halvert i forhold til året før.

Boligbygging

Salget av ny boliger i Oslo faller dramatisk, med en nedgang på hele 47 prosent.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Per Jæger

Per Jæger bekrefter at boligsalget faller kraftig

Foto: Johnny Syversen

–Ja, det er et stort fall i omsetningen av nye boliger, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, som onsdag presenterte nye tall for kjøp og salg av nye boliger.

Dramatisk i Oslo

I fjerde kvartal er fallet på 33,7 prosent. I Oslo er nedgangen enda mer dramatisk; her synker boligsalget med hele 47 prosent, viser dagens ferske tall.

Det voldsomme fallet i nybygg-salget i hovedstaden forklares med de høye prisene.

– Mye av nedgangen skyldes at prisen på nye boliger i Oslo er kommet opp på et nivå at det bare er tilgjengelig for de best bemidlede, skriver foreningen.

Boligprisene begynte å falle i siste halvdel av 2013.

Folk sitter på gjerdet og nøler med å kjøpe nytt hus når det er usikkerhet om prisutviklingen. Når priser på brukte boliger faller, smitter dette over på nye eiendommer.

Har du kjøpt bolig i et byggeprosjekt som har blitt utsatt eller annen informasjon om boligsalget? Tips oss!

Er bekymret

Når boligkjøperne uteblir, skremmer det boligbyggerne fra å sette i gang nye prosjekter. Og i gangsettingen av nye boliger falt med hele 17,5 prosent i fjerde kvartal. Mens det for hele året under ett var en nedgang i nye prosjekter på 6 prosent.

Byggeplass

Når byggeprosjekter stopper, får dette ringvirkninger. Permitteringer og oppsigelser er sendt ut til mange i byggebransjen de siste månedene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Hele fjorårets nedgang kom på høsten.

– Vi er bekymret for igangsettingen boliger fremover dersom det dårlige boligsalget fortsetter, sier Jæger.

Byggebransjen håper at fallet ikke blir like stort som under finanskrisen, hvor det meste stoppet opp en periode. Boligprisene falt med 14 prosent i løpet av 2008 og førte til en bråbrems i byggebransjen..

Men allerede etter få måneders nedgang har noen av de store entreprenørene utsatt byggeprosjekter. Dermed er mange i byggebransjen blitt permittert og noen bedrifter har også måtte til oppsigelser.

Les også: Slik har boligpriser løpt fra lønningene

Tall fra NAV viser også at arbeidsledigheten stiger mest blant ansatte i bygge og anleggsbransjen.

Bankene gir ikke lån

Boligprodusentene forteller at mange prosjekter blir stanset fordi bankene ikke gir lån.

– Ikke bare folk flest opplever at bankene stiller for tøffe krav til sikkerhet, også mange byggefirmaer må skrinlegge eller utsette prosjekter på grunn av manglende finansiering fra bankene, forteller Jæger.

– Boligbransjen opplever at tilgangen på finansiering fra bankene fortsatt er vanskelig og vi merker også at endringen av garantiordningen fastsatt i Bustadoppføringslova som kom i 2011, nå slår inn for alvor. Over 30 prosent av de spurte bedrifter sier at det er vanskelig å stille denne garantien. Dette vil påvirke boligbyggingen fremover, sier Jæger.


Les også: Spår større prisfall

Les også: Kult at boligprisene faller

Boligpriser

Boligprisene begynte å falle sommeren 2013, dette smitter over på boligbyggingen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

NHO er redd for at nedgangen i byggeaktiviteten kan smitte over på resten av økonomien.

- Den voldsomme nedgangen vi ser kan gi et kraftig fall i hele aktiviteten i bygge og anleggsbransjen, og dette kan spre seg til andre bransjer, og er uheldig for norsk økonomi, sier direktør Dag Årnes i NHO.

Oslo er en motor i norsk økonomi og NHO mener at det er et dårlig tegn at svikten er så stor i hovedstaden.

Motsatt trend i Hordaland

Men bildet er ikke like svart i hele landet. Hordaland og Bergen er blant områdene hvor boligsalget faktisk går oppover,- med hele 12 prosent.

– Årsaken til veksten er at vi kom fra et lavt nivå her og så har det vært noen gode boligprosjekter som har ført til økt salg, forklarer Jæger.

I Aust-Agder var nybygg-salget på samme nivå som året før. Ellers i landet falt prisene.

Håp i det fjerne

Likevel er Jæger mer optimistisk enn et fall på 33,7 prosent i desember skulle tilsi. For ting tyder på at bransjen ikke er like negativ som i fjor høst. Fallet i igangsatte nye boligprosjekter er mindre enn forventet i fjorårets siste måned.

– I gangsetting av nye byggeprosjekter faller, men ikke mer enn med 15 prosent i desember. Vi hadde faktisk regnet med et større fall.

– Igangsettingen i 2013 begynte svakt, men tok seg noe opp i 2. og 3. kvartal. Også det siste kvartalet viste greie igangsettingstall, selv om de ikke kunne måle seg med 4. kvartal 2012, sier Jæger.

Les også: Spår fall i 2014

Nå håper og tror bransjen på et flatt boligmarked i 2014.