NRK Meny
Normal

- Stanset russiske mafiapenger

Den svenske regjeringen og sikkerhetspolitiet Säpo stanset en russisk familie med bånd til organisert kriminalitet fra å ta over Saab gjennom Spyker i desember i fjor.

En Saab 9-5 (til venstre) og en Spyker C8 Laviolette (til høyre)

En Saab 9-5 (til venstre) og en Spyker C8 Laviolette ved siden av hverandre foran pressekonferansen der det ble annonsert at Spyker kjøper Saab 26. januar 2010.

Foto: Bob Strong / Scanpix/Reuters

Det skriver den svenske avisen Dagens Industri .

Riksgälden, dens svenske statens internbank som forvalter statsgjeld og statlige garantier og lån, ga i fjor sikkerhetspolitiet Säpo og et privat etterforskningsfirma i oppdrag å undersøke Antonov-gruppen, som da var hovedeier i Spyker Cars.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Hvitvasking og organisert kriminalitet»

Ifølge Dagens Industri var det som kom frem i granskningen «langt over grensen for det akseptable».

Rapporten skal blant annet inneholde sterke koblinger mellom Antonov-gruppen og hvitvasking av penger og organisert kriminalitet.

Granskningen endte i en rapport som også ble presentert til den amerikanske etterretningstjenesten FBI, samtidig som Saabs amerikanske eier General Motors satt ved forhandlingsbordet med Spyker Cars.

Etter at FBI hadde gått gjennom rapporten fikk styret i General Motors en direkte ordre fra den amerikanske regjeringen om å stanse handelen, og forhandlingene ble avbrutt den 18. desember i fjor.

Krevde Antonov ut av Spyker

Ifølge Bloomberg News var GMs betingelse for å selge Saab til Spyker at den russiske forretningsmannen Vladimir Antonov, styreformann og stor inverstor i den nederlandske bilprodusenten, forsvant fra selskapet.

Statssekretær Hans Lindblad i det svenske finansdepartementet bekrefter hendelsesforløpet omkring granskningen overfor Dagens Industri. Han sier til avisen at omstendighetene - at det var Sverige som hadde samlet sammen informasjonen - gjorde det lettere for regjeringen å argumentere at budgiverne skulle får forlenget tidsfristen.

Ifølge Lindblad er det ikke lenger noe russisk eierskap i Spyker Cars.

– Antonov-familien er borte nå og har ingen maktposisjon i Saab Spyker, sier Lindblad.

Spyker har ennå ikke oppdatert sine nettsider etter kjøpet av Saab fra GM, og Antonov står fremdeles oppført som formann for selskapets supervisory board:

Vladimir Antonov er oppført i styret i Spyker Cars

Siden nettsidene til Spyker ikke er oppdatert, står Vladimir Antonov fremdeles oppført i styret i Spyker Cars.

Foto: Faksimile: www.spykercars.nl

Ifølge Bloomberg var en del av avtalen at Tenaci Capital BV, et selskap som eies av administrerende direktør Victor Muller i Spyker, skulle ta over Antonovs 4,6 millioner Spyker-aksjer da avtalen med Saab ble inngått.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.