Saab begjæres konkurs

To fagforbund leverer mandag inn en konkursbegjæring for den svenske bilfabrikanten Saab. Samtidig meldes det at Saab holder på å sikre seg en låneavtale verdt 70 millioner euro.

Saab

Samme dag som Saab melder at de har sikret en låneavtale verdt 70 millioner euro, meldes det at to fagforbund har levert en konkursbegjæring for den svenske bilfabrikanten. Her utenfor selskapets fabrikker på Trollhättan.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Fagforbundene Unionen og Ledarna erklærer Saab Automobil konkurs fordi arbeiderne fortsatt ikke har fått lønna si, heter det i pressemeldinger fra forbundene, melder NTB.

– Konkursbegjæringen er det middelet som er tilgjengelig for å sikre at medlemmene ikke mister de pengene de har rett til. Men det er viktig å understreke at en konkursbegjæring ikke på noen måte hindrer eventuelle økonomiske løsninger som kan komme, sier forbundsleder i Unionen, Cecilia Fahlberg.

– Hvis det kommer inn penger på medlemmenes lønnskonto, trekkes begjæringen tilbake, skriver hun.

Forsøker å holde kreditorene tilbake

Saabs ledelse forsøkte i forrige uke å holde kreditorene på avstand med en betalingsstopp, men søknaden om restrukturering og gjeldsforhandlinger ble avvist av en domstol.

Den svenske regjeringen sa søndag at den vil forsøke å gi Saab drahjelp i innsatsen for å få godkjent de kinesiske selskapene Youngman og Pang Da som nye deleiere.

Har sikret lån på 70 millioner euro

Samtidig melder Expressen at Saab har skrevet under en avtale verdt 620 millioner svenske kroner.

Ifølge avisa skal Saab Automobile ha skrevet under en avtale som innebærer at selskapets kinesiske partner Youngman låner Saab 70 millioner euro.

Pengene skal hjelpe Saab på kort sikt, slik at selskapet har penger til en såkalt «rekonstruksjon».

Alle detaljer rundt overførselen er imidlertid ikke klare, og ifølge en pressemelding skal man jobbe med å ferdigstille transaksjonen.

Skal kjøpe seg inn i selskapet

Intensjonen er at lånet skal betales tilbake når Pang Da og Youngman har kjøpt seg inn i selskapet for 245 millioner euro - en avtale som må godkjennes av blant andre myndighetene i Kina og Sverige.

Per Bränneby, leder i Akademikerförbundet/Sveriges Ingenjörer tror den nye avtalen kommer til å øke Saabs sjanser til rekonstruksjon.

– Dette var et av punktene tingretten klaget på, at vi ikke hadde sikret finansiering. Derfor håper vi saken går gjennom nå, sier Bränneby til Expressen.