Hopp til innhold

Ryanair-sjefen etterlyser ros

Ryanair-sjef Michael O'Leary synes det er på tide at den norske regjeringen støtter selskaper som skaper jobber i Norge, snarere enn å henge dem ut på feilaktig grunnlag.

O'Leary

Ryanair-sjef Michael O'Leary har sendt et åpent brev til samferdselsminister Marit Arnstad, der han vil korrigere det han betegner som feilaktige anklager, og etterlyser ros i stedet for ris fra norske myndigheter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I et åpent brev til samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) gjentar O'Leary at påstandene om sosial dumping fra fagorganisasjonen Parat, på vegne av to tidligere ansatte i Ryanair, er helt grunnløse.

«Ryanair ønsker å underrette deg om FAKTA for å korrigere de falske anklagene,» skriver O'Leary i brevet.

Overrasket over at Ryanair kritiseres

Han står fast på at ansettelsesforhold og avlønningsregler i Ryanair er i tråd med EUs regler for fri flyt av personer og tjenester i internasjonal luftfart, et regelverk han sier Norge har akseptert gjennom EØS-avtalen.

I forrige uke sa statsminister Jens Stoltenberg at han aldri har fløyet med Ryanair, og at han ikke har noen planer om å gjøre det heller.

– Jeg har valgt andre selskaper som har passet med bedre, sa Stoltenberg til NRK.

Det gikk ikke upåaktet hen hos O'Leary da han møtte norsk presse på Rygge før helgen.

– Jeg er ikke akkurat sikker på at SAS vil overleve i fremtiden. Men dersom statsministeren foretrekker å fly med selskaper som har en strategi basert på å kutte 6000 stillinger og 17 prosent av lønningene, så er det greit. Det er en fri verden, han gjør som han vil. Jeg trenger ikke å ha statsministeren flygende med Ryanair, sa O'Leary.

I brevet til Arnstad skriver Ryanair-sjefen at han synes det er overraskende at Ryanair, «i en tid hvor selskapet investerer i og skaper arbeidsplasser i Norge», skal «kritiseres feilaktig av både Parat, norske statsråder og deres statsminister.»

«Hvis dere, som kommentarene indikerer, støtter en strategi med jobbkutt og lønnskutt i SAS, burde dere kanskje tilkjennegi denne støtten offentlig,» skriver O'Leary og etterlyser ros til eget selskap:

«Kanskje den norske regjeringen nå kan bekrefte dens støtte til selskaper som investerer i og skaper jobber i Norge, samt Norges støtte til EU-reglene.»

Arnstad: – Han har misforstått en del

Samferdselsminister Marit Arnstad

Samferdselsminister Marit Arnstad ler av at brevet fra Ryanair-sjefen er adressert til henne.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

O'Leary kommenterer ikke de siste uttalelsene fra finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om at de anslagsvis 200 Ryanair-ansatte på Rygge også må betale skatt til Norge så lenge har fast bosted her i landet, selv om de også betaler skatt til irske myndigheter.

Skatteavtalen mellom Norge og Irland, Ryanairs hjemland, skal imidlertid hindre dobbeltbeskatning.

Dette betyr at norske skattemyndigheter godkjenner fradrag for skatt som er betalt i Irland for ansatte som jobber i Norge. O'Leary går ikke inn i denne problematikken, men gjentar at ansatte som opererer Ryanairs irskregistrerte fly, er pålagt å skatte til Irland og ikke til Norge.

På spørsmål fra NRK om det åpne brevet, ler Marit Arnstad.

– Han har misforstått en del siden jeg ikke har ansvar for skatt, men jeg skal svare ham, sier Arnstad.