Kritisk til norsk fiskeri-hygiene

Igjen kritiserer en russisk rapport norsk fiskeri-hygiene. Det kan gå mot ny utestengelse.

Dårlig fisk
Foto: Mattilsynet

I en fersk rapport fra russiske veterinærmyndigheter kritiseres igjen forholdene ved en rekke norske fiskeribedrifter.

Regiondirektør i Mattilsynet, Roald Vaage, sier at russerne har hygiene-anmerkninger ved nesten alle virksomhetene de har sjekket i vinter.

Og han støtter kritikken, i hvert fall delvis.

- Grunn til kritikk

- Det er grunn til å kritisere flere bedrifter, sier han.

Før jul var russiske inspektører igjen på kontroll hos fiskrivirksomheter som ønsker å eksportere fisk til det russiske markedet. Rapporten de har arbeidet med, er med på å danne grunnlaget for hvilke virksomheter som får lov til å eksportere fisk til det enorme russiske markedet.

Vaage sier at flere av anmerkningene i rapporten ikke bare er brudd på russiske regler, men også de norske.

- De har anmerkninger på alle, men alle er ikke like alvorlige. Men noen av dem er slike ting som bare må fikses med det samme, sier Vaage.

- Et problem

Direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Henrik Stenwig, har ikke sett rapporten selv, men vedgår at anmerkningene fra russerne er et problem.

- Alle avvik er et problem, men alvoret i det vil variere avhengig av hva det er, sier Stenwig.

Det har lenge var en strid om hvilke norske fiskerivirksomheter som skal få lov å eksportere fisk til Russland. Allerede er enkelte stengt ute av russiske myndigheter, fordi inspektørene har funnet det de mener er kritikkverdige hygeniske forhold.

Frykter utestenging

I denne runder er det i hovedsak såkalte pelagsike virksomheter som er blitt sjekket - altså de som ønsker å eksportere blant annet makrell og sild.

I mars skal russerne avgjøre hvilke virksomheter som får eksportere pelagisk fisk fra Norge til Russland. Stenwig frykter at norske virksomheter blir nektet.

- Utfordringen er at deres valg av bedrifter som blir godkjent, ikke er forutsigbart. Vi vet ikke hvilket regelverk de vurderer bedriftene opp imot. Og vi får heller ikke se deres konklusjoner på de rapportene som de har overlevert bedriftene, sier Stenwig.