Ruser seg på jobb

Rusmisbruk koster næringslivet store summer.

Narkotika. Illustrasjonsfoto.
Foto: Eeg, Jon / Scanpix

- Jeg brukte alt fra Rohypnol til kokain. Til slutt var fokuset 80 prosent rus og 20 prosent jobb, sier Olaf Olsvik.

Han brukte kokain og annet dop samtidig med at han satt i ledende stillinger i næringslivet.

- Jeg møtte alt fra personalsjefer til direktører og ofte gikk det i piller på dagen, drinker om kvelden og noen dro jeg også kokain med, sier Olsvik.

I en undersøkelse som Næringslivets Sikkerhetsråd har fått utført blant 2500 offentlige og private virksomheter, oppgir over fem prosent at virksomheten har lidd økonomiske konsekvenser av at ansatte har misbrukt rus.

- Narkotika er pengedrivende. Medarbeidere som har en svart økonomi utgjør en fare. man kan komme i situasjoner hvor medarbeidere underslå penger eller tar beslutninger som ikke er til bedriftens beste. Informasjonstyveri eller lekkasjer kan også være resultat av rusmisbruk, sier direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd, Kim Ellertsen.

Store mørketall

Kim Ellertsen
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

 - Det er dette som synes for lederne, og det gjør at dette er et bemerkelsesmessig høyt funn, sier Ellertsen.

I undersøkelsen svarer to og en halv prosent at de kjenner til at ansatte bruker narkotika, men Ellertsen tror mørktallene er store:

- Når vi tenker på at narkotikamisbruk er vanskeligere å oppdage enn alkoholmisbruk samtidig som narkotikamisbruk er en kriminell handling i seg selv, så tror vi at mørketallene er store.

Tapte stor kunde

En anonym bedriftsleder som NRK Ukeslutt har snakket med, forteller at han måtte kvitte seg med en medarbeider som ødela store forretningsmuligheter på grunn av rusmisbruk.

- Vi fattet mistanke da vi oppdaget at på at han tok seg snarturer ut av kontoret, og kom veldig oppkvikket tilbake. Firmaet tapte flere hundretusen kroner og en viktig kunde.

Olsvik forteller at han ble bestikkelig i sine jobber, og at han var villig til å gå langt for å skaffe penger til dop.

- Jeg gjorde alt bortsett fra å drepe. Jeg hadde ingen moralske grenser. De ble helt uvasket, sier Olsvik.

Olsvik har vært rus fri i fem år, og driver nå forebyggende arbeid for næringslivet.

- Jeg mener dette er næringslivets skjulte risiko. Fylla ser vi og lukter vi. Piller og narkotika ser vi ikke før det er for sent, sier Olsvik.