NRK Meny
Normal

Rører ikke renta

Norges Bank holdt styringsrenta uendret på 1,25 prosent på dagens rentemøte i sentralbanken. Men Norges Bank signaliserer at renta kan settes opp allerede før jul.

Svein Gjedrem
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Norges Banks hovedstyre har i dag besluttet å holde styringsrenta uendret på 1,25 prosent.

Siden oktober i fjor har Norges Bank kuttet styringsrenta fra 5,75 prosent til 1,25 prosent.

Men sentralbanksjefen varsler at renta i løpet av få måneder kan bli satt opp igjen.

Skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem

Kuttrekken brutt

I juni kuttet sentralbanken renta for syvende gang på rad, med 0,25 prosent.

Men i dag ble kuttrekken altså brutt. Styringsrenta holdes på 1,25 prosent, det laveste nivået i sentralbankens nesten 200-årige historie.

Rentebeslutningen er som forventet. På forhånd spådde 11 av 11 økonomer nyhetsbyrået Reuters hadde snakket med at renta ville holdes uendret.

I forrige uke holdt både den europeiske sentralbanken ECB og den britiske sentralbanken Bank of England renta uendret.

Harald Magnus Andreassen

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, mener at sentralbanken kan komme til å sette opp renta før jul.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- For tidlig å fastslå at konjunkturene har snudd

- Prisstigningen er om lag som ventet . Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Arbeidsledigheten har vært lavere enn anslått, og situasjonen i finansmarkedene har bedret seg. Det er likevel for tidlig å fastslå at konjunkturene har snudd. Samlet gir utviklingen ikke nå grunnlag for å endre renten, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Sentralbanksjefen viser til at Norge er mindre påvirket av lavkonjunkturen enn andre land, samtidig som situasjonen i verdensøkonomien etter sentralbankens menning nå ser ut til å stabilisere seg.

Likevel minner Gjedrem om at "nye forstyrrelser raskt kan gi tilbakeslag".

Renteøkning kan komme før jul

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sier Svein Gjedrem.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er overrasket over at sentralbanksjefen går ut med dette allerede nå - og sier i klartekst det de fleste økonomer mener.

- Det sentralbanken sier er at det ikke er behov for lav rente like lenge som man tidligere trodde. Dette kan godt bety at Norges Bank setter opp renta allerede før jul, sier Andreassen til NRK.