NRK Meny
Normal

Røkke-krill til himmels på børsen

Aker Biomarine stiger mest av alle aksjene på Oslo Børs etter tilsynelatende å ha fått innpass på det kinesiske markedet. Men avtalepartneren mangler importlisens.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke-dominerte Aker ASA eier 83 prosent av aksjene i Aker Biomarine.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kjell Inge Røkkes krillselskap Aker Biomarine skriver i en børsmelding at selskapet har inngått en femårig distribusjonsavtale med et kinesisk distribusjonsselskap.

- Avtalen innebærer at den kinesiske distributøren forplikter seg til å kjøpe minimum 230 tonn krill til markedspris over en femårsperiode, sier konserndirektør Matts Johansen i Aker Biomarine til NRK.

Johansen mener avtalen gir selskapet en god inngang til det store kinesiske markedet.

Men den kinesiske distributøren mangler importlisens. Spørsmålet er om kinesiske myndigheter vil gi en slik lisens etter misnøyen med tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

I februar mistet Det Norske Veritas to viktige lisenser i Kina, og i følge næringslivet er isfronten mellom Norge og Kina økende .

LES OGSÅ: Kina nekter Norges-besøk

Stiger kraftig på Oslo Børs

Nyheten fører til at kursen på Aker Biomarine-aksjen stiger mer enn 25 prosent på Oslo Børs tirsdag formiddag, mens hovedindeksen til sammenligning stiger 0,2 prosent.

Det gjør at selskapet har lagt på markedsverdien med flere hundre millioner til i overkant av 2,4 milliarder i løpet av tirsdag formiddag.

Kina-nyheten gjør at selskapet stiger mest av alle aksjene på Oslo Børs.

Frykter ikke kinesiske myndigheter

Av konkurransehensyn ønsker ikke Aker Biomarine å opplyse om hvem avtalepartneren er før leveransene av krillprodukter er startet.

- Vi vil ikke at våre konkurrenter skal komme på banen i siste sekund når de skjønner hvor stort potensial det er i det kinesiske markedet, sier Johansen.

Selskapet frykter likevel ikke at kinesiske myndigheter skal stikke kjepper i hjulene for avtalen ved å nekte importlisens, på grunn av misnøye med Norges tildeling av Nobels Fredspris til Liu Xiaobo.

LES OGSÅ: – Vanskelig å opprettholde «vennskapelige forbindelser» til Norge

LES OGSÅ: Kina: - Forholdet til Norge vil lide

- Det er et usikkerhetsmoment at importlisensen ikke er på plass, men vi mener at risikoen knyttet til det ikke er så stor, sier konserndirektøren.

Han sier at selskapet ikke er bekymret for den manglende lisensen og at distributøren har god kontakt med de kinesiske myndighetene.

- Dessuten er krilloljen produsert i Spania og ikke i Norge, sier han.