NRK Meny
Normal

Risikerer null i erstatning

Forsikringsselskapene rapporterer om hundrevis av skader på biler og båter etter vinterstormene. Men det er kun eierne med de beste forsikringene som får erstatning.

Havarert båt i Valldal

Skader på bil eller båt etter ekstremværet som har herjet i julen regnes som naturskader. Da er det kun de beste forsikringene som gir erstatning.

Foto: Karoline Nerli / Leserbilde

Tonje Westby

Kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Foto: Finansnæringens Hovedorganisasjon

En ringerunde NRK har gjort til Gjensidige, If, Tryg og Sparebank1 forsikring viser at selskapene hittil har fått inn til sammen 514 skademeldinger på biler og campingvogner, og 232 båtskader.

Men for å få erstatning fra forsikringssselskapet etter naturskade på bil eller båt, må man ha den beste og dyreste forsikringen. Dermed kan mange bil og båteiere få seg en ubehagelig overraskelse fra forsikringsselskapet.

– For at forsikringen skal dekke naturskade er det nødvendig å ha full kasko på båter og biler, Det hjelper ikke med ansvarsforsikring eller delkasko, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Skademeldingene fortsetter å renne inn hos forsikringsselskapene etter ekstremværet i julen.

Onsdag meldte FNO at det foreløpig er innrapportert 6.000 skader som anslagsvis vil koste 360 millioner kroner.

Skader på biler, båter og campingvogner er imidlertid ikke med i skadetallene fra FNO.

LES OGSÅ: Etterlyser dugnad mot ekstremvær

LES OGSÅ: Ny storm på vei

1 av 3 er ikke dekket

NRK har foreløpig ikke fått tak i samletall for bransjen, som viser i hvilken grad folk flest har forsikret biler og båter med full kasko.

Hos If Skadeforsikring er det 1 av 3 kunder som enten har en ren ansvarsforsikring eller delkaskoforsikring på bilen, opplyser assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland til NRK.no.

Sannsynligvis er tallene noenlunde representative for bransjen.

Fred Nilsen er fagsjef for skadeforebygging i Sparebank 1 forsikring. Han bekrefter overfor NRK at det er mange som ikke har kaskoforsikret biler og båter.

– Hvis man har en bil som er noen år gammel eller som er verdt f eks 50.000 kroner, er det mange som ikke har kaskoforsikring. Risikoen for naturskade er nok ikke så høyt i bevisstheten hos kundene, sier Nilsen.

Tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken, viser at den norske gjennomsnittsbilen var 10,5 år gammel i 2010.

LES OGSÅ: Klimaeksperter etterlyser statlig dugnad mot ekstremvær

Dagmar knuste bilen til 80-åring

Trær som velter er den største trusselen mot biler, ifølge forsikringsselskapene.

Foto: Kristoffer Øen

– Dropper forsikring på båter i opplag

Fagsjefen i Sparebank1 forsikring mener at det også kan være mange som velger å ikke forsikre sin egen fritidsbåt dersom den ligger i vinteropplag på land.

– Jeg tror nok at det vil være noen som får en aha-opplevelse på grunn av at båten veltet i opplag, og som ikke har hatt forsikring eller som burde hatt en bedre forsikring, sier Nilsen.

Han mener at både forsikringskunder og finansnæringen i sin rådgivning til kundene vil kunne ta lærdom etter ekstremværet.

Etter det NRK får opplyst fra selskapene er det vanligere med kaskodekning på forsikring av båter enn på biler.

Hos Gjensidige er det eksempelvis mulig å velge mellom fire ulike båtforsikringer.

LES OGSÅ: Kaldt, varmt og vått i 2011

– Trær som velter største trussel

Vennesland i If Skadeforsikring sier at trær som velter er den største trusselen mot biler og campingvogner.

– Trær over biler har ført fra alt til kondemnasjon (ikke verdt å reparere) til karosseriskader. Mange campingvogner har også levd et farlig liv under stormen, sier hun.

Når det gjelder skader på båter har det vært et problem at hele flytebrygger har løsnet, til at båter blir slitt ut av egne fortøyninger.

Venter at skadeomfanget øker

– Sent i går kveld hadde vi fått inn nærmere 200 skader på bil og ca 70 båtskader, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige forsikring.

Han regner med at antallet innrapporterte skader vil stige.

– Jeg er ganske sikker på at det vil øke, fordi en del har vært bortreist på ferie i romjulen, sier Rysstad.

Også Tonje Westby i FNO regner med stigende skadetall.

- Mange har vært på ferie, og har verken sett over fritidshus, båter og biler. Det er tidlig i forløpet ennå og skadetallene vil stige, sier Westby.