NRK Meny
Normal

Rickard Gustafson blir ny SAS-sjef

Den forholdsvis ukjente svensken Rickard Gustafson blir nye konsernsjef for et SAS-selskap som står overfor enorme utfordringer.

Rickard Gustafson

SAS nye konsernsjef Rickard Gustafson.

Foto: Thomas Marott / Trygg-Hansa Försäkrings AB

Anders Lidman svensk flyekspert

Flyekspert, Anders Lidman, kjenner ikke til Gustafson, men mener han får nok å gjøre i tiden som kommer.

Foto: Aeropol

– Han står overfor veldig store utfordringer, for hele flykartet er i ferd med å endres, og der har ikke SAS deltatt, sier den svenske flyanalytikeren Anders Lidman som har fulgt det skandinaviske markedet og SAS i over 30 år.

– SAS er som en isbjørn

Gustafson er 46 år og tidligere sjef forsikringsselskapet Codan/Trygg Hansa, og er optimistisk på vegne av SAS.

– SAS er et spesielt og unikt skandinavisk selskap. Mye er gjort de siste årene for å skape en plattform for fremtiden. Jeg ser fram til å utvikle selskapet videre, sammen med alle de ansatte i SAS, sier Richard Gustafson i en pressemelding.

Lidman sier den ferske sjefen må ta noen viktige valg i tiden som kommer.

– Jeg hørte et program om isbjørnene på Nordpolen der isen er i ferd med å forsvinne, og det er akkurat det som skjer med SAS på Europa-markedet også. Det markedet som man engang hadde finnes ikke lenger, og det vil ikke komme tilbake, sier Lidman, som mener markedet i Europa vil bli dominert av lavpriselskaper.

– Jeg mener at SAS nå må ta opp kampen med Finnair i Asia og få tilbake trafikken til fjerne-østen. Det er et marked som vokser enormt, sier Lidman.

– Et riktig valg

– Gustafson er en erfaren leder med stor internasjonal erfaring. Han har vist at han kan skape gode resultater, sier Fritz Schur, styreleder i SAS.

Som konsernsjef for Codan/Trygg Hansa har han allerede et nordisk ansvar, mener SAS-styret.

Mats Jansson har vært administrerende direktør i flyselskapet de siste fire årene.

Han går av fordi kontrakten hans er utløpt. - Jeg mener jeg har gjort jobben min i SAS, sa Jansson da avgangen ble kjent.

Jansson forlater SAS i oktober, Rickhard Gustafson tiltrer senest i mars 2011.

Avtroppende sjef har nevnt hvilke utfordringer som er mest avgjørende for å nå et lønnsomt SAS.

– Det er viktig å fortsette jobben med å senke kostnadene. SAS må fortsatt være ledende innen produkt og kvalitet, og det må oppleves enkelt for passasjerene både på bakken og i luften, sa Jansson til dn.no da avgangen ble kjent.