Rekordmange spekulerer i euro-fall

Et rekordstort antall spekulanter vedder nå på at kursen på den svake euroen skal falle videre. - Det kan de komme til å angre på, sier finansmannen Peter Warren.

Euro
Foto: Michael Probst / Ap

I går falt euroen til det laveste nivået mot amerikanske dollar på fire år.

Det hersker betydelig usikkerhet i markedet om fremtiden til Europas myntenhet. Landene i eurosonen ble natt til tirsdag ikke enige om detaljene i den gigantiske krisepakken som skal redde forgjeldede europeiske land fra kollaps.

LES: Euroen stuper

LES: Gigantfond skal hindre krisespredning i EU

SE GRAFIKK: Slik er Europas land tynget av gjeld

En gjennomgang valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken har gjort for NRK, viser at det nå er rekordmange som spekulerer i at euroen skal falle videre mot den amerikanske dollaren.

- De ferskeste ukentlige tallene fra Chicago Mercantile Exchange viser at mer enn 113 000 kontrakter var posisjonert for videre fall i euro mot dollar på kort sikt. Den forrige rekorden var 103 000, sier Knudsen.

I klartekst betyr det at rekordmange selger euro og kjøper amerikanske dollar.

Skylder på spekulantene

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og flere andre europeiske statsledere har stemplet spekulantene som fiender fordi de satser sine penger på fallende eurokurs.

LES: Merkel bekymret over ulikheter

LES: Frykten brer seg i markedene

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener at kritikken fra Merkel skyter over mål.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork

- Det er for lettvint å skylde på spekulantene for at eurokursen faller, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Foto: NRK

- Det er veldig lettvint å skylde på spekulantene. Hvis et hus er i dårlig forfatning, og ingen vil by på huset, er det lett å skylde på de manglende kjøperne. Det er dette hun i realiteten gjør, sier Mork.

Han mener den enkle forklaringen på at så mange dumper euroen, er at det er reell frykt for om euroen vil kunne fortsette som egen valuta, og på hvilken måte det vil skje.

LES: Eurosonen godkjenner kriselån

- Som å tirre en okse

Investeringsdirektør Peter Warren i Warren Capital mener det nå er overdreven spekulasjon i at den europeiske fellesvalutaen skal falle videre - og at markedet derfor er overmodent for en korreksjon.

Warren tror at spekulantene fort kan komme til å få kjenne det på lommeboka når det igjen snur.

- Det er litt som å tirre en okse. Den europeiske sentralbanken (ECB) og andre sentralbanker kan velge å intervenere ved å kjøpe euro. Da bør spekulantene ha finansene sine i orden, for å si det på den måten, sier Warren.

Hvis større aktører kjøper euro i stor stil, vil det føre til en styrking av eurokursen. Det betyr i så fall tap for spekulanter som har gamblet på det motsatte.