NRK Meny
Normal

Reiten trekker seg som styreleder

Eivind Reiten har torsdag kveld trukket seg som styreleder i StatoilHydro med umiddelbar virkning på grunn av den mulige korrupsjonssaken i Libya fra 1999.

Eivind Reitens pressekonferanse

Eivind Reiten (tv) innkalte på kort varsel til pressekonferanse hvor han bekjentgjorde at han trekker seg som styreleder i StatoilHydro.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

SE VIDEO: Eivind Reitens pressekonferanse

LES: StatoilHydros børsmelding

Hydro sier i en børsmelding at undersøkelser så langt tyder på at Hydro kan ha hatt mer omfattende kontakt og mer aktiv bruk av konsulentselskapet i Libya enn først antatt.   

Eivind Reiten fortsetter som konsernsjef i Hydro.

Han innkalte i kveld kl. 19 til pressekonferanse på kort varsel.

Statsråder orientert

Reiten fortalte at han hadde orientert olje- og energiminister Åslaug Haga en time før han holdt den dramatiske pressekonferansen.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen var også blitt orientert om beslutningen før den ble offentlig kjent.

- En for vanskelig kombinasjon

Reiten sa på konferansen at han hadde sett at det ville være svært vanskelig å være styreleder i StatoilHydro samtidig som selskapet skulle gjennomføre en undersøkelse av Libya-saken. 

- Etter nøye vurdering har jeg kommet til at å sitte som styreleder i et selskap som skal undersøke forhold knyttet til en portefølje som jeg har hatt det øverste ansvaret for inntil nylig, det er en for vanskelig kombinasjon å ha, sa Reiten.

Advokat Jan Fougner i Advokatfirmaet Wiersholm er blitt bedt om å lede en undersøkelse av Hydros tidligere Libya-portefølje. Det amerikanske advokatfirmaet Shearman & Sterling LLP bistår i undersøkelsene.

- Tungt og bittert

Styreleder Eivind Reiten i Norske Skog

Reiten kommer til pressekonferanssen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter konferansen sa Reiten til NRK at beslutningen om å trekke seg som styreleder i StatoilHydro hadde vært tung å ta..

- Det er tungt og det er bittert, men det har noe å gjøre med det å ta ansvar for slike situasjoner, sa han.

- Jeg har lagt ned så mye tankekraft og arbeidskraft i et års tid for å få dette flotte selskapet StatoilHydro til å bli en realitet, og jeg er også veldig stolt av å ha vært en av hovedarkitektene bak det, sa Reiten.