Regjeringen vil ikke hjelpe

Regjeringen vil ikke hjelpe nordlandskommuner i trøbbel, til tross for at pengene som er gamblet bort i USA er lånt i statsdominerte DnB Nor.

Kristin Halvorsen
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Alle millionene som fire nordlandskommuner har spekulert bort i amerikanske høyrisikofond er lånt i DnB Nor.

Staten er største eier i DnB Nor - og har tjent syv milliarder på banken de siste 6 årene.

Likevel vil ikke staten stille opp for å hjelpe kommunene.

- Det som er veldig viktig er at staten heller ikke nå opptrer som om vi er et sikkerhetsnett for spekulasjon. For da kan vi sørge for at kommunene for framtiden ikke har stor nok aktsomhet i forhold til de kontraktene de eventuelt inngår, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Moralsk ansvar

Etter konkursen i Terra Securities oppfordret hun i går sparebankene som eier Terra-gruppen om å dekke tapene for nordlandskommunene, som nå risikerer økonomisk ruin etter gambling i amerikanske obligasjoner.

Les også: Halvorsen ber sparebanker trå til

- Selv om de ikke har et juridisk ansvar fordi denne delen av konsernet er slått konkurs, så har de et moralsk ansvar i å opptre skikkelig overfor sine kunder, sier Halvorsen.

Pengene som kommunene har satset er lånt i DnB Nor, hvor staten eier 34 prosent. Hver dag tjener staten på de 450 millionene som kommunene har lånt i banken, med sikkerhet i kommunenes fremtidige kraftinntekter.

Men det gjør ikke at Halvorsen føler et moralsk ansvar for å hjelpe kommunene ut av krisen ved å legge press på DnB Nor.

- Det vil jeg ikke kommentere. DNB Nor må ta ansvar for det de har stilt opp med i forhold til kommunene, sier Halvorsen.

Vil ikke ettergi gjeld

Men hjelp fra den kanten kan kommunene se langt etter. Informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB Nor sier at banken ikke vil ettergi gjeld til de fire Nordlandskommunene, hverken på moralsk eller juridisk grunnlag.

- Vi er ikke part i den transaksjonen som disse kommunene har gjort med Terra Securities, og derfor berøres heller ikke denne transaksjonen av konkursbegjæringen i Terra Securities, sier Grønstad.