NRK Meny
Normal

Norske Skog refses for videresalg av billig kraft

Kraftkrevende industri, som Norske Skog, kan komme til å videreselge kraft de har kjøpt billig med stor fortjeneste. Både næringsministeren og tillitsvalgte reagerer.

Norske Skog Skogn
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Kraftkrevende industri, som Norske Skog, krever  mer billig kraft samtidig som skogkonsernet vurderer å stoppe papirproduksjon i Norge.

Tillitsvalgt i Norske Skog på Skogn, Kjetil Bakkan, sier dette er uhørt og ikke burde være lov.

– En av betingelsene for et billig kraftregime, må være at industrien ikke kan bli krafttrader i stedet for å drive produksjon, mener Bakkan. 

Refses av næringsministeren

Norske Skog har avtale med Statkraft om kjøp av billig strøm frem til 2020. Samtidig vurderer bedriften å legge ned fabrikker i Norge på grunn av manglende sikkerhet for nok kraft.

Næringsminister Dag Terje Andersen refser papirprodusenten etter at han fikk regnestykkene som viser at norske skog kan selge kraften til gode priser, i stedet for å bruke den i produksjonen.

Begrunnelsen for å gi industrien billig kraft, har hele tiden vært å sikre arbeidsplasser i Norge.

Høy strømpris gir høy fortjeneste

Da Statkraft solgte den billige kraften til Norske Skog for ti år siden, sa daværende konsernsjef Jan Reinås at Norske Skog hadde fått i boks en av de viktigste «forutsetningene for å drive en lønnsom treforedlingsindustri i Norge i et langsiktig perspektiv.»

Det er politiske miljøvedtak kombinert med manglende kraftutbygging, som kan få Norske Skog til å selge kraften i stedet for å bruke den til avispapir. Kraftmangelen i Midt-Norge gjør at strømprisene skyter i været og gir gode fortjenestemuligheter.

– Oppblåste kraftpriser

Nå må politikerne bestemme seg for hvor de vil , sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen

– En gir inntrykket av at det er markedet som bestemmer kraftprisen, mens det egentlig er politiske vedtak som blåser opp kraftprisene. Overskuddet havner i statskassa, sier Hansen.

Vil løse kraftkrise i Midt-Norge

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Norske Skog mener det er unødvendig å hisse seg opp over et eventuelt salg, og sier kraften må selges der den gir best fortjeneste.

– Vi vil bruke mesteparten av strømmen i Norge, men det må legges til rette for gode energiløsninger, og det viktigste er å løse kraftkrisen i Midt-Norge, mener Norske Skog-sjefen.