Norske investorer rammes av manglende regelverk

Finansdepartementet utsetter nye regler for spesialsparefond. Lasse Ruud i Vedipapirfondenes Forening mener norske investorer rammes av manglende regelverk. 

Penger
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Finansministeren burde sikre norske investorer bedre regler for spesialfond snarest, mener Lasse Ruud, som leder Verdipapirfondenes Forening.

Han sier norske regler for spesialfond sikrer norske sparepenger best. Derfor beklager han at Finansdepartementet nok en gang utsetter å legge frem nye regler for spesialsparefond.

Administrerende direktør Lasse Ruud mener et regelverk i seg selv gjør det vanskeligere for finans-cowboyer å lure folk til å tro på skyhøy fortjeneste uten risiko.

Utsetter ny lov

Uklarheten rundt rådgivning, formidling og salg av Terra-fond har skremt flere enn småsparerne. Også tilsynsmyndighetene og politikerne fikk seg en støkk. Lørdag sa Finansdepartementet at det utsetter den nye loven, blant annet på grunn av Terra-skandalen.

– Vi hadde tenkt å legge frem en slik lovproposisjon før jul, men utviklingen i finansmarkedet generelt og Terra-saken spesielt, gjør at vi går en runde til med denne loven, og tar sikte på å fremme den i løpet av vinteren, sier Statssekretær Ole Morten Geving i Finansdepartementet.

- Rammer norske investorer

Nok en utsettelse av den nye loven for spesialfond kan ramme norske investorer, som da går glipp av bedret tilsyn og kontroll med spesialfondene, sier Lasse Ruud.

– Da vil Kredittilsynet forsikre seg at beskrivelse av risiko er klar, kostnader må fremstilles på en klar og oversiktelig måte, verdiene må være oppbevart i en uavhengig bank og det vil være krav om gode rutiner for løpende verdifastsettelse, altså hvor mye fondet er verdt, forklarer Ruud.

Loven om spesialfond har vært på høring i snart tre år, og Ruud mener det er på høy tid at også norske investorer får et rammeverk som bedre sikrer pengene deres.