Posten må betale 83,6 millioner i bot for å ha hindret konkurrenter i å etablere seg på markedet, slår EFTA-domstolen fast. Dommen kan ikke ankes.
I løpet av året eller mot starten av neste år går det mot en ny rettsbatalje for Posten, denne gang i Oslo tingrett.
Ifølge konkurrenten DB Schenker misbrukte Posten sin markedsmakt til å hindre selskapet i å tilby forbrukerne et alternativt distribusjonsnettverk for postpakker når de handler over internett.
Derfor varslet Schenker i 2009 et erstatningskrav på 460 millioner kroner mot Posten for tapte inntekter som en følge av lovbruddet.
Med renter er kravet nå 600 millioner kroner, opplyser Schenker til NRK.no.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
– Svært viktig for erstatningssaken
Schenkers advokat Jon Midthjell mener at dagens avgjørelse var helt avgjørende i forhold til å kunne gå videre med erstatningskravet.
– Dette var en svært viktig avgjørelse for erstatningsaken. Det ville blitt nesten umulig å gå videre dersom vi ikke hadde vunnet, sier Midthjell til NRK.no.
Postens konkurrent DB Schenker mener at selskapet har blitt hindret i å etablere et konkurrerende distribusjonsnett.
Foto: Mona Gingstad / NRKNå venter det flere rettssaker for å avgjøre i hvor stor grad Schenker skal få tilgang til ESAs dokumenter i saken.
– Dagens avgjørelse fra EFTA domstolen er bindende for Oslo tingrett i erstatningssaken og tar oss derfor nærmere et positivt utfall der, sier Midthjell.
Det tingretten må ta stilling til er om Postens brudd på konkurransereglene har skadet Schenker, og hvor mye selskapet i så fall har tapt på dette.
LES OGSÅ:
– Et grunnløst søksmål
Konsernsjef Dag Mejdell i Posten frykter imidlertid ikke gigantsøksmålet fra Schenker.
– Nei, det gjør vi ikke. Vi vurderer kravet som grunnløst og kan ikke se at Schenker har lidd noe som helst tap i Norge på grunn av disse klausulene, sier Mejdell til NRK.no.
Han viser til at det nå er 15.000 steder hvor man kan levere ut post i Norge, hvorav Posten er til stede på anslagsvis 1300.
Også tidlig på 2000-tallet burde Schenker hatt rikelig med distribusjonssteder å velge blant, mener man i Posten.
– Allerede den gangen var det 13.700 steder tilgjengelig som Schenker kunne brukt dersom de hadde ønsket det, sier Mejdell.
Han sier at selskapet ikke har gjort noen avsetninger i regnskapene fordi de anser søksmålet som grunnløst.
NRK: Men dersom det blir en realitet at dere blir sittende med en regning på 600 millioner blir det kundene som må plukke opp regningen?
– Det er et hypotetisk spørsmål, men jeg ser det ikke slik at dette er noe som kundene skal måtte plukke opp regningen for, avslutter konsernsjefen i Posten.
Posten hadde i 2011 en omsetning på 23 milliarder kroner og et resultat før skatt på 800 millioner kroner.
LES OGSÅ: