Avgjørelsen om en kort utsettelse av overleveringen er tatt i samråd med sosialministeren og finansministeren.
- Vi kom ikke helt i mål med den saken innenfor den tidsfristen vi hadde, det er ingen grunn til å legge skjul på det. Saken er såpass viktig for dem det angår, så da tåler vi å ta en ny runde, sier kommisjonens leder Sigbjørn Johnsen til NTB.

Sigbjørn Johnsen
Pensjonskommisjonen ble satt ned i 2001, og skulle etter planen presentere rapporten 16. desember. Nå tar de seg tid til et siste møte.
Diskuterer påbud
Spørsmålet er om kommisjonen vil gå inn for en ordning hvor tjenestepensjoner blir lovpålagt i en eller annen form, eller om det fortsatt skal baseres på frivillige prinsipper.
En lovpålagt løsning vil bety at 900.000 flere arbeidstakere vil få pensjon fra jobben i tillegg til Folketrygden.
Tidligere er det spekulert i at flertallet i kommisjonen ville gå inn for en lovpålagt løsning, men Johnsen vil ikke si noe om hvilke konklusjoner kommisjonen hadde planlagt å presentere.
- Det var et tema som var veldig sentralt i sluttfasen og som vi nok syntes vi fikk litt for dårlig tid på. Men spørsmålet er så viktig at det fortjener en runde til, sier Johnsen.
Sterke ønsker
Kommisjonslederen har fått påtrykk fra flere hold om et nytt møte, uten at han vil si fra hvilke.
- Til sjuende og sist er det en vurdering jeg har gjort sammen med våre oppdragsgivere. Men det har vært en viss aktivitet, og jeg har merket at det er et sterkt ønske om å se om det er mulig å komme fram til noe her. Jeg legger ikke skjul på at det er ulike oppfatninger om dette i kommisjonen, sier Johnsen.
Etter det nye møtet, som blir avholdt i løpet av de neste to ukene, vil rapporten bli presentert så raskt det lar seg gjøre på nyåret.
- Jeg kan love at rapporten ikke vil bli utsatt en gang til. Den fristen vi nå setter for avgivelse blir endelig, sier Johnsen.
Store endringer
Pensjonskommisjonen ble satt ned i 2001, og det knytter seg store forventninger til rapporten om framtidas pensjonssystem.
Det er andre gang at sluttrapporten blir utsatt, etter at den opprinnelig skulle ha kommet 1. oktober i år.
Kommisjonens forslag vil medføre de største endringene i pensjons-ordningene siden Folketrygden ble innført i 1967.
En foreløpig innstilling ble levert i fjor. Forslagene skal ut på bred høring i minimum tre måneder. Deretter blir det lagt fram en stortingsmelding
Framtidens pensjonssystem kan trolig ikke tre i kraft før en gang etter 2007 vel 40 år etter at Folketrygden ble innført.
- Dette er et av de aller viktigste spørsmålene, om ikke det viktigste, som er til politisk debatt. Og jo bedre grunnlag vi kan legge i kommisjonen, jo bedre er det, sier Johnsen.