NRK Meny
Normal

Pensjonspengene er trygge

Norske pensjonskasser er sjekket ut av Terra-saken. En ny undersøkelse fra Kredittilsynet viser at ingen av landets pensjonskasser har investert i tilsvarende finansprodukter som flere norske kommuner har tapt enorme beløp på.

Kredittilsynet
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

 - Ingenting vi har sett hittil tyder på at folks pensjonspenger er i fare. Vi har hittil fått i svar fra mer enn 100 pensjonskasser, og ingen har investert i tilsvarende produkter som norske kommuner har kjøpt gjennom Terra, sier seksjonssjef Hanne Myhre i Kredittilsynet.

Strenge regler i pensjonskassene

Og et annet resultat ville vært oppsiktsvekkende. Norske pensjonskasser har ikke lov til å investere i sterkt opplånte finansielle spareprodukter eller ta unødig høy risiko, sier Myhre.

Kommunenes investeringer bør samles

Finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole er ikke overrasket over Kredtittilsynets undersøkelse. - Terra-saken viser at det går galt når amatører nærmer seg finansmarkedet. Det ville vært i kommunenes interesse å samle sine investeringer i en kommunal sparekasse, mener Johnsen. Da ville kommunene kunnet oppnå billigere forvaltning og bedre investeringer.