NRK Meny
Normal

Streik kan føre til kaos på Heathrow

Mange er bekymret for hva en mulig streik blant grensekontrollører i Storbritannia den 10. mai kan føre til. Passkøene på Heathrow er allerede svært lange, og man frykter kaos på en av Europas travleste flyplasser.

Kø Heathrow grense

Lange køer ved passkontrollen på Heathrow er allerede en realitet. Nå kan en streik blant grensevakter gjøre vondt verre.

Foto: Steve Parsons / Pa Photos

Det er britiske grensekontrollører eller immigrasjonsoffiserer som truer med å legge ned arbeidet den 10. mai. Grunnen er at de ikke er fornøyd med dagens pensjonsordninger.

Iverksatt reserveplan

Streik kan føre til lange køer av passasjerer i passkontrollene på flyplassene – ikke minst på Heathrow i London, som allerede sliter med store køer. Flypassasjerer kan risikere å måtte vente i flere timer før de får tillatelse til å forlate flyene etter ankomst.

Det britiske innenriksdepartementet har allerede iverksatt en reserveplan som vil kalle inn militærpoliti og frivillige til å steppe inn som grensekontrollører. Departementet hevder forsinkelsene vil bli minimale ved en eventuell streik, melder, The Telegraph.

Ruteavganger fra Norge er foreløpig ikke i fare på den annonserte datoen for streiken.

– Britiske myndigheter har ved tidligere streiker klart å håndtere situasjonen på en god måte. Etter samtaler med London har vi på dette tidspunkt ingen planer om å foreta oss noe som helst. Avgangene går som normalt, sier Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Frykter køer og sikkerhetssvikt

Men ved en flyplass hvor passkøene allerede skaper harnisk på grunn av lang ventetid, er det mange som er skeptiske til hvor godt den nye situasjonen vil håndteres.

Grensekontrollørene selv mener streiken vil skape timelange køer, fordi reservemannskapet vil bruke mye lenger tid på å sjekke hver passasjer.

Det er også frykt for at streiken kan sette landets grenser i fare ved at passasjerer bare blir sendt gjennom kontrollen uten grundig sjekk, dersom køene blir for store. Dette skjedde under en lignende streik i november.

– Sist gang brukte de ukvalifisert personell som bare vinket folk gjennom. De gjorde ikke en god nok jobb, sa en talsmann for fagforeningen Public and Commercial Services Union (PCS).

– Fullstendig unødvendig

Den britiske innvandringsministeren Damian Green var raskt på banen etter at streiken ble varslet, med krass kritikk av grensekontrollørene.

– Denne streiken er fullstendig unødvendig. Folket vil finne det helt uakseptabelt dersom den finner sted, sa han og la til:

– Storbritannias grensesikkerhet er av den største viktighet. Vi vil sette i verk utprøvde tiltak for å sørge for at denne påvirkes i minst mulig grad av den planlagte streiken.

– Grensekontrollene en skam

Ministeren er allerede hardt presset på grunn av de lange køene på Heathrow, spesielt nå som sommer-OL nærmer seg. Passkøene på flyplassen har den siste tiden vært opptil tre timer lange, og Green besøkte tirsdag Heathrow for å se på situasjonen. Da innrømmet han at det var et problem som måtte fikses.

Artikkelen fortsetter under bildet

Britain Oly London 2012 Heathrow

Britenes innvandringsminister Damian Green (t.v.) snakker med en passkontrollør under sitt besøk på Heathrow tirsdag.

Foto: Steve Parsons / Ap

Rundt 250 000 passasjerer ankommer britiske flyplasser fra utlandet på en vanlig ukedag.

Forretningsledere har også fordømt streiken. De mener de allerede lange køene tærer på landets økonomi.

– Passkøene er allerede ille nok uten at streiken bidrar til kaoset. Våre grensekontroller er allerede en skam som setter jobber og økonomisk vekst i fare. Denne streiken vil bare gjøre alt verre, sa Simon Walker, direktør for Institute of Directors, det britiske Instituttet for styremedlemmer.